4.12.2013

Luulo ei ole tiedon väärti!





Olen nimittäin ollut siinä uskossa, että perinneruoat olisivat jotenkin äärettömän kovatöisiä. Ensin harhaluuloni vääriksi osoittivat karjalanpiirakat (ohje täällä, klik), eilen puolestaan oli maksalaatikon vuoro todistaa, että luulo se ei oo tiedon väärti! Nyt on jouluksi maksalaatikot paistettuna pakkasessa. Taidan kuitenkin yhden sulattaa jo itsenäisyyspäivänä ja ottaa pienen varaslähdön. Se mikä erityisesti ihastuttaa näissä vanhoissa perinneruuissa on niiden raaka-aineiden yksinkertaisuus! Ei tarvita mitään kummallisia tahnoja ja ihmeaineita jotka sitten lopulta aina jää kaapin perälle pyörimään. Maksalaatikko ei tee poikkeusta yksinkertaisuudessaan, ja herkkua syntyy niinkin simppeleistä raaka-aineista kuin palasta maksaa, riisipuuroa, sipulia, kananmunaa, siirappia ja voita.
Vaikka se kaupan foliovuokaan pakattu eineskin maistuu toisinaan ihan hyvältä (ja jos ei vielä paremmasta tiedä), saavuttaa omatekemä maksis kuitenkin aivan eri sfäärit maussaan!

Ohjeen löysin Isoäidin reseptillä - blogista ja alkuperäinen ohje on vuodelta 1909.
Kirjoitan sen tännekin, itselleni muistiin ja toki teillekin, jos joku muu haluaa kokeilla. Maksalaatikosta tuli mielestäni tällä reseptillä mielettömän hyvää. Maku oli sama kuin mummuni tekemässä maksalaatikossa. Tuleva joulu on ensimmäinen, kun mummuni ei ole enää maksalaatikkoa paistamassa, joten iloitsen tästä hyvästä ohjeesta!


Maksalaatikko 
(Alkup. ohje vuodelta 1909)

riisipuuro:
6 dl maitoa (korvasin maidosta puolet kuohukermalla)
4 dl vettä
2 dl puuroriisiä

1/2 sipuli
2 rkl voita

200 g jauhettua maksaa
1 kananmuna
4 rkl siirappia
2 dl huuhdottuja rusinoita
1 rkl merisuolaa
ripaus hienonnettua meiramia
ripaus jauhettua valkopippuria
voita uunivuoan voiteluun


Keittele riisejä ensin vedessä, kuumenna sillä välin maito toisessa kattilassa.
Lisää kiehuva maito riisin sekaan pikkuhiljaa. Lisää tässä välin merisuola, jotta kiteet sulavat puuroon. Keitä puuro miedolla lämmöllä melko pehmeäksi (n. 30 min.)

Kuori ja silppua sipuli ja kuullota voissa pannulla. 
Lisää hieman jäähtyneeseen puuroon muut ainekset (maksa lisätään raakana puuroon)
 ja kaada voideltuun uunivuokaan.
Paista 180 asteessa n. tunti, tai niin kauan kuin laatikko on koostumukseltaan kiinteää.

***************************************
Itse tein ohjeen kaksinkertaisena ja siitä tuli kolme pienehköä uunivuokaa. Suosittelen tekemään kaksinkertaisena, menee "samalla vaivalla".
*****************************************

6 kommenttia:

  1. Itsetehty maksalaatikko on tosi hyvää! Toissa jouluna tein sitä ja taidan kokeilla nyt tätä sinun laittamaa reseptiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein maksalaatikkoa ja tällä ohjeella tuli niin hyvää, että ei tarvitse jatkossa muilla resepteillä kokeilla. Tosin, niin kuin ohjeessa kirjoitin, korvasin osan maidosta kuohukermalla.. Ihan varmuuden vuoksi ;) Voi olla, että ilmankin olisi ihan yhtä hyvää! Tulehan kertomaan, mitä tykkäsit jos teet tällä ohjeella!

      Poista
  2. Haa, no hyvä! :) Kannattaa kokeilla tehdä, onnistuu varmasti. Tykkäsin tästä kyllä paljon!

    VastaaPoista
  3. Karjalanpiirakoita pitäisikin paistaa ...taas:D...siis monen monta vuotta sitten olen joskus paistanut...eli tuo taas on vähän ylimitoitettu juttu...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Karjalanpiirakat ovat hyviä hätävaroja pakkasessa kun alkaa tekemään jotain pientä suolaista (mutta ei aina sitä leipää!) mieli! Onneksi meillä on vielä varastosaldo plussalla! :)

      Poista
  4. Täytyy ehdottomasti testata tämä. Heti alkoi tekemään mieli!

    Ihanaa, kun sä jaksat vääntää perinnejuttuja. Ne ihankuin kuuluu tuollaiseen taloon ;)

    VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe