2.12.2013

Räpsyjä lauantailta





Marraskuu vaihtui joulukuuksi Punaisessa Pihlajassa pikkujoulujen merkeissä. 
Olipa meillä mukavaa. 
Tuli todettua, että aivan liian harvoin tulee nähtyä porukalla illanistujaisten merkeissä. Täytyy ehdottomasti korjata asia ja kerääntyä yhteen useammin!
Ruokana meillä oli yllätys, yllätys: Pitsaa.
Pitsa, se on ehdottomasti mun ja T:n bravuuri. Leivinuunissa paistetut pitsat. Pieleen ei voi mennä. Leivinuuni mahdollistaa sen, että jokaiselle paistuu oma pitsa nopeastikin; paistoaika pitsalla leivarissa on noin 4 minuutin luokkaa. 
Ja se tuoksu, pitsojen paistuessa.
Ah!


Kannattaa kokeilla joskus tehdä tomaattikastike itse. Eron huomaa kyllä maussa. Mä tykkään käyttää paseerattua tomaattia joka kiehautetaan ja maustetaan pilkotulla valkosipulilla, suolalla, mustapippurilla hunajalla, viinietikalla ja oliiviöljyllä. Olemme kokeilleet tehdä myös ihan alusta saakka itse kaltatuista tomaateista, mutta tuo paseerattu tomaatti toimii mielestäni aivan yhtä hyvin.

Mikäli teistä joltain puuttuu hyvän, gluteenittoman pitsataikinan ohje, tässä tulee oma lempparini:
(Ohjeen olen löytänyt joskus ajat sitten netistä ja on ilmeisesti alunperin kirjasta Herkuttelu sallittu -nimisestä kirjasta.)

Gluteeniton pitsa:
(pellillinen tai pari pyöreää)

2 dl vettä
25 g hiivaa (käytän aina kuivahiivaa)
2 rkl oliiviöljyä (laitan reippaammin)
0,5 tl suolaa
2dl glut. jauhoja
1 dl tattarijauhoja*
(*en ole käyttänyt tattarijauhoja, vaan olen laittanut 3dl tavallisia glut. jauhoja)

Murenna hiiva veteen.
Lisää suola ja jauhot. Sekoita. Lisää öljy.
Levitä lastalla pellille. Anna kohota liinan alla. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Lisää täyte ja paista uunissa 225 asteessa n. 30min.


Mukavaa alkanutta joulukuuta!

17 kommenttia:

  1. Tosi kaunis kattaus! Ihanat nuo kanelitangot. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjukka! Kanelitangot laitettiin vielä kattauksen jälkeen säästöön. Niillä voi ihan hyvin vielä koristaa joulupakettia :)

      Poista
  2. Tiedätkös, munkin bravuuri on pitsat leivinuunissa! :D Tomaattikastikkeessa suunnilleen samat ainekset. Mä sekoitan aika usein tomaattimurskaa ja tomaattipyrettä keskenään, valkosipulia, mustapippuria, suolaa, tuoretta basilikaa ja pitkä haudustusaika. Hunajaa laitan taikinaan. :) Mut kattamisessa mä oon vissiin laiska. Meillä on kaikki eriparia ja vinksin vonksin. Ihanalta näyttää jälkkärikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Meillä pitsa on oikeata juhlaruokaa! Täytyykin kokeilla joskus tuota hunajan lisäämistä taikinaan!
      Harvoin enää tekee mieli tilata missään ravintolassakaan pitsaa, kun saa niin rapsakat pitsat kotioloissa. Leivinuunit ja sydän :)

      Mä olen super-laiska kattaaja ;) Täytyy kyllä kunnostautua ja harjoitella kattailuja. Usein näkee mitä ihanampia kattauksia, mutta musta tuntuu että mä olen ihan pihalla kun täytyy kattaa pöytä. Kanelitangot pelasti mut lauantaina ahdingosta! :)

      Poista
  3. Kylläpä näyttää idylliseltä, varmasti ihanat illanistujaiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Pilvi! Oli kyllä mukavaa. Omana uudenvuodenlupauksena voisin pyrkiä järjestämään enemmän yhteisiä illanistujaisia syöden ja pelaillen. Tänä syksynäkin olisi olut hienoa järjestää sadonkorjuujuhlat, mutta johonkin se aika aina tuntuu katoavan!

      Poista
  4. Ollaan vasta kerran kokeiltu tehdä pizzaa leivarissa, ja siitä tuli kyllä herkullista, ihan eri luokkaa kuin sähköuunissa! Mutta se pohjan teko...mulla vaan palaa hermot sen taikinan levittämiseen joka kerta! En käsitä miten se voi onnistua! Ja kaupunkikodissa käy usein niin, että taikinat lentää pihalle ja mies lähtee hakemaan lähihuoltikselta valmispohjia :D Kiitos vinkistä, pitää ottaa gluteeniton resepti kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö vaan tulekin! Mikä siinä pohjan levittämisessä ahdistaa? ;) Jos sulla palaa käämit vehnäjauhotaikinaan, sä et halua tietää mitä se on gluteenittomalla taikinalla :D Mutta kokeile sellaisena "hyvänä päivänä" ja ei-nälkäisenä :D Ja tuu kertomaan sitten kuinka (taikinan) kävi!

      Ootko kokeillut levittää sellaisella "nuolijalla"? Mä levitän sen taikinan sillä (enkä koske käsilläni siihen lainkaan) leivinpaperille ja lisään tarvittaessa vähän öljyä. Kyllä se siihen ihan kivasti levittyy.

      Poista
  5. Ihana kattaus kanelitankoineen <3

    Meillä on Tyynelässä samat viinilasit… ja ne on muuten ihan kallellaan.
    Onko teilläkin vai johtuuko se juojasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura. Mä ostin alunperin ne siihen tarkoitukseen, että maustaisin syksyllä tekemääni mehua glögiksi, mutta taidan joutua ostamaan uuden pussillisen, kun niitähän voi käyttää vähän missä vaan.

      No teillähän on varsin hauskat vinkkulasit Tyynelässä, jos ne on vinksallaan?! Onko ne vinksallaan jo heti alkuillasta, vai hetkeä myöhemmin? ;)

      Poista
    2. Hihihiii :DDD

      On ne vinksallaan ihan aamusta saakka aina. Ja me muuten huomattiin se vasta, kun ne oli ollut käytössä jo hyvän aikaa. Ei se siis menoa haittaa.

      Poista
  6. Ihania kuvia ja tunnelmaa. <3 Oikein hyvänmielen kuvia.

    VastaaPoista
  7. Ihanat pikkujoulut!
    Kaunis kattaus ja mahtava tarjoilu...:)

    VastaaPoista
  8. Mistähän saisin leivinuunin ja sitten vielä viitseliäisyyttä noin kauniiseen kattamiseen... Ihan tulee hyvä mieli, kun noita kuvia katsoo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Keskeneräinen!
      Leivinuunista en suostuisi luopumaan enää mistään hinnasta. Ruokakin maistuu jotenkin extra-hyvältä, kun sen on valmistanut leivinuunissa joko pitsan tapaan - kuumassa ja todella nopeasti, tai sitten miedolla lämmöllä, hitaasti muhien.

      Vitsi kun jaksaisi ihan omaksi iloksikin kattaa joskus ajatuksella pöytää, vaikka sitten edes viikonloppuisin! Mä olen ihan maailman laiskin kattausten tekijä. Täytyy yrittää tsempata! Mä taidan nyt jumittua noihin kanelitankoihin, kun niin moni teistä niitä kehuu. Paitsi mitä joulun jälkeen?! Ehkä ne voisi sitten korvata aina sesongin tuotteilla, kukilla, kävyillä, pajunoksilla jne.

      Poista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe