15.12.2015

Saunaremontti ja vävypoika

Saunaremppa on edennyt, sanotaanko että.. sykäyksittäin. Välillä on mennyt viikkoja, että vanhan saunan ovea ei ole avattukaan. T on silti läpi syksyn, optimistiselle luonteelleen uskollisesti, vannonnut että joulusaunat löylytellään tynnyrisaunan sijasta vanhalla saunalla. 

Ja kuulkaa, kyllä se on ihan mahdollista. Tämähän ei tarkoita sitä, että saunaremontti olisi ns. taputeltu koko saunan osalta jouluun mennessä. Ehei. Jokikivilattia on edelleen pelkkä haave ja muutoinkin, saunakamarin puolella ei ole tehty vielä juuri mitään. Saunan puolella kuitenkin on tällä viikolla tapahtunut kovaa kyytiä, vähän ulkopuolista apuakin on käytetty. Mutta saunomiskunnossa se on mitä todennäköisemmin jo viikonloppuna!

Tällä hetkellä saunassa aherretaan lauteiden parissa, ja sitten puuttuukin enää uuden kiukaan asennus. 


Laudevärkit, vanhaa tuppeen sahattua koivulankkua, löytyivät navetasta. 
Vanhan kaatuneen omenapuun runko on odotellut jo muutaman vuoden sopivaa käyttökohdetta, ja nyt löytyi vapaa följarin paikka! Hauskaa, että kaikella on tapana löytää paikkansa. 

Jätimme saunaan vanhan tiilistä muuratun (suuren!) kertalämmitteisen kiukaan, mutta viereen asennamme tavallisen puukiukaan, jotta saunaan pääsee vähemmälläkin lämmittämisellä. Sitä voi välillä fiilistellä savusaunamaisista löylyistä, kun on aikaa lämmitellä saunaa vaikka koko päivä.

Saunakamarin osalta remontti jää loppukevääseen, kun on kelejä toteuttaa se jokikivilaattalattia. Lupaan raportoida kattavammin saunaremontin toteutuksesta, kunhan se on valmis!

Ai niin, ja olen tainnut vain instan puolella vilauttaa meidän uutta vävypoikaa?


Tyttöjen ilo ja tämän hetken riemu: Remu-pässi.

Remu on komea sarvipää, puhdas ahvenanmaanlammas-pässi. Hän on casanovamaisesta luonteestaan huolimatta, hyvinkin herrasmies. Remu on viipynyt meillä jo parisen viikkoa, ja hän antaa aikaansa yhdelle uuhelle kerrallaan, yleensä n. kaksi päivää. Sen kahden päivän ajan Remu ei näekään muita kuin sen hetkisen mielitiettynsä. Tämä hempeily on oikeasti huvittavaa katsottavaa! Pariskunta eristäytyy melkein kokonaan muusta laumasta, ja Remu vielä yleensä houkuttelee daaminsa lampolaan sisälle, muun lauman ulkoillessa. Tai sitten he makoilevat ulkosalla ja märehtivät samaan tahtiin, rinta rinnan! <3 Mielenkiintoista seurata sitten keväällä, tapahtuuko karitsoinnit siinä järjestyksessä kuin olemme tulkinneet Remun ihastuksista päätellen uuhien kiimat. 

Taisin mainita viime kerralla jotain kukko-kokkauksestani? Siitä tuli aivan taivaallisen hyvää! Taidan postata reseptin seuraavaksi, vielä kun muistan. 


16 kommenttia:

 1. Meilläkin Remu, tosin sellainen haukkuva lajike. Olemme suunnitelleet ottavamme lampaita kesäksi, saapi nähdä (ja mitä mieltä Remu niistä olisi...).

  VastaaPoista
 2. Upea sauna teille tulee - kyllä tuolla löylyt maistuvat!
  Ja komea on Remu-vävypoikakin - tosin vaikka herrasmies onkin, niin aikamoinen vauhtiveikko noissa vaimonvaihtopuuhissa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna on tosiaan ahkeralla käytöllä ja siellä saunotaan nyt muutaman saunattomankin vuoden edestä!

   Välitän terveiset Remulle. Aikamoinen vauhtiveikko tosiaan ;)

   Poista
 3. toi Remun kuva on ihan kuin maalaus :)

  VastaaPoista
 4. Voi pääsisimpä viellä joskus tuollaiseen saunaan, jossa kiuas on kertalämmitteinen....lapsuudessa mamman ja papan luona sellaisessa on saunottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävää nähdä millaiset löylyt isosta kiukaasta sitten irtoaakaan!

   Poista
 5. Kukahan repareerais meidän saunaa?? Jo pieni vilkaisu teidän löylyhuoneeseen saa omat sormet syyhyämään, aika vaan puuttuu. Lampaiden suhdekiemuroita on varmaan hauska seurata. Onkohan muut ladyt mustasukkasia?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhauttavaa, kun vuorokauden tunnit ei riitä kaikkeen mitä haluaisi saada aikaan.

   Suhdekiemuroita on nyt ihmetelty pian kuukauden päivät, enkä ole juuri mustasukkaisuutta huomannut - aika ihme!

   Poista
 6. Pidän multaista peukkuani pystyssä, jotta joulusaunanne löylyt toteutuisivat tuossa ihanassa vanhassa saunassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos peukutuksista! Olemme ehtineet saunomaan jo useasti.

   Poista
 7. Mä pidän ennenkaikkea peukkuja pikku-karitsoille!

  VastaaPoista
 8. Voi mikä komistus tuo Remu! Kauniita pikkukaritsoja varmasti odotettavissa :)
  Meilläkin kovaa tahtia touhotetaan nyt kutuille sulhoa, kun löytyi tästä suht läheltä potentiaalisia ehdokkaita.. Elämme jännittäviä aikoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teille on tulossa todellakin vauvantäyteinen kevät! <3

   Ihan hirveästi jännittää karitsoinnit, vaikka niihin vielä aikaa onkin. Toivottavasti kaikki menee hyvin, sitten aikanaan.

   Poista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe