26.8.2014

Lehtikaali






Lehtikaalisatoa on popsittu sipsien ja pastan muodossa. Sipseihin lipsahti ensimmäisellä kerralla tujauksen verran liikaa suolaa. Muutoin aika simppeliä sipsien valmistamista. oliiviöljyä, suolaa ja viinietikkaa. 
Hyvää oli - ei uskoisi syövänsä yhtä superfoodia näitä rouskutellessa. 

Pasta syntyi (niin kuin pastat meillä noin niin kuin yleensäkin) - jääkapin inventaarion yhteydessä. 
Oli niin hyvää, että ajattelin kirjoittaa ainekset tännekin muistiin. En käyttänyt tuoretta chiliä, vaan lopuksi pastaa maistaessa tuumin, että mukaan sopisi pieni potku. Tässä vaiheessa en enää lisännyt tuoretta chiliä, vaan kulttimainetta niittänyt "kukkokastiketta" Srirachaa -ihan vain pieni loraus!

Sitten vielä pitäisi keksiä mihin helvakkoon, sullon tuota lehtikaalisatoa. Taidan pakastaa tuoreeltaan, kun alkaa sipsit ja pastat kyllästyttämään. Edelleen otan mielelläni vastaan vinkkejä hyviksi todettuihin lehtikaaliresepteihin. Anyone? 

Ja miten paljon lehtikaalista voi kerralla nyppiä lehtiä, että kaali jaksaa jatkaa kasvuaan?


19 kommenttia:

  1. Nooo näin yhtäkkiä tulee mieleen ainakin pesto ja smoothie ja letut. Itse laitan pakkasesta otettua purua pizzan päälle. Vai joko mää oon nää vinkit antanu.. muista enää, kun niin moni niitä tahtoo :). Lehtikaali rulez!
    Ja pakastan kaiken, en viitsi/ehdi kuivaamaan.
    http://kahdennaisenloukussa.blogspot.fi/2014/04/lehtikaali.html

    VastaaPoista
  2. Niin ja heh, lehtikaalta ei pysäytä mikään. Nypi vaikka kuin, se kasvaa kunnes talvi sen pysäyttää :)

    VastaaPoista
  3. Minulla on vieläkin nuo lehtikaalichipsit kokeilematta, vaikka monesti olen suunnitellut;)
    Jo pelkästä pastareseptistä nousee vesi kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä ihan sipsien tasolle yltää (en ymmärrä kuinka kummassa lehtikaali sen oikein tekee ;)

      Poista
  4. Lehtikaalia voi myös helposti kuivattaa, säilyy hyvin ilman pakastinta. Sitä on sitten helppo murennella kaikkiin ruokiin ja juomiin pitkin talvea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion kokeilla molempia tapoja - pakastusta ja kuivaamista.

      Poista
  5. Pastaresepti kuulostaa kokeilemisen arvoiselta! Ja täällä myös yksi, jolla on ne kuuluisat sipsit vielä kokeilematta. Itse kanssa laittaisin kuivattuna/silputtuna salaatteihin ja smoothieitten joukkoon, jos sellaisia sattuu juomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti näitä sipsejä voi tehdä menestyneesti muistakin, kun lehtikaalista. Jaana (http://ihanatalomaalla.blogspot.fi/) teki näitä muistaakseni porkkanan naateista. Sitten vaan toreilta keräämään naatteja :)

      Poista
  6. Kiitos pastareseptistä :) Lehtikaalia kuluu tällä hetkellä täälläkin.

    Mä oon käyttänyt sitä lähinnä pastoihin (esim. sienten ja luomupekonin kanssa) tai pakastettuna smootheihin (2 vihreää omenaa, varsiselleri, puolikas kurkku, hunaja, kookosöljy, lehtikaali) ja tuoreena salaattiin (lehtikaali, avocado, tomaatti, purjo, basilika. Päälle mozzarellaa tai kotijuustoa. Vähän oliiviöljyä ja mustapippuria.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen talvisin kyllä smoothieita, mutta olen pitäytynyt pitkälti tavis-marjasmoothieissa. Voisin rohkaistua ja kokeilla myös tuollaista eksoottista reseptiä. Siis oikeasti varsiselleriä smoothiessa? Hui! :D

      Salaatti kuulostaa herkulta, kiitos vinkistä! :)

      Poista
    2. Aloita sit varsisellerin kanssa varovasti. Pari kertaa oon onnistunut laittamaan niin paljon, että Janne on juodessaan irvistellyt :D Eli pistä vaikka puolikas varsi ensin. Kokeilemalla löydät sopivan määrän, tai jätät sit pois :D Sehän ei oo kaikkien mieleen. Niin ja pakastepinatti sopii muuten myös hyvin smoothieen.

      Poista
    3. Varovasti varsisellereiden kanssa :)

      Poista
  7. Minulla on tehokas hyötykasvikuivuri ja olen kuivannut suurimman osan lehtikaalisadostani. Purkista on helppo lisätä kourallinen murskattua superfoodia mihin ruokaan tahansa. Minulla sitä kuluu smoothieihin, patoihin, keittoihin, pastaan... Koska kaali on niin miedon makuista sitä voi lisätä melkein mihin tahansa. Kaalihan jatkaa kasvuaan tai ainakin pysyy vihreänä kunhan latvassa on joitakin lehtiä. Viimeiset voi poimia sitten joulukuussa :)
    Minulla on myös tummanpunaista lehtikaalia, se on kaunista vaihtelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivuri on kyllä kätevä apulainen. Meiltä löytyy ihan joku halpis-kuivuri, joka hoitaa hommansa hienosti. Täytyy kuivatella osa lehtikaalisadostakin. Tuota tummanpunaista lajiketta luulin itsekin keväällä ostaneeni, mutta vain vihreätä sitten kylvöaikaan löysin. Tuo tummanpunainen menee vaikka kukkapenkissä! Mahtaakohan siinä olla satoa ihan yhtä hyvä, kuin vihreällä.. (?)

      Ja kiitos vinkeistä!

      Poista
  8. Naapurilta opin, että lehtikaalia voi käyttää myös perinteisissä keitoissa. Sopii tosi hyvin nakki- ja jauhelihakeittoihin. Kohta niitäkin alkaa tehdä mieli kun kelit jähtyy. Pitääköhän munkin sitä koittaa kuivata, tosin kohta mulla on ihan joka paikka täynnä jotain kuivattua ruokaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän yritän muistaa! Meillä ei syödä ensi talvena mitään keittoa ilman lehtikaalia. Keittoihin sitä saa helposti uppoamaan.

      Poista
  9. Kokeile ihmeessä, niin tiedät mistä vouhotetaan ;) ps. Omat lehtikaalit ensi kesänä kasvamaan!? :)

    VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe