11.4.2016

Terassisuunnitelmia


Keväistä maanantai-iltaa!

Meidän ulkosaunan yhteyteen suunniteltu terassin rakentaminen nytkähti reilu viikko sitten hiukan eteenpäin. Lähinnä nyt vain päätöksen osalta, että kyllä se terassi sinne nyt rakennetaan. Kävi nimittäin niin mukavasti, että meidän makuuhuone voitti Pytinki messujen järjestämän Mahtavin makuuhuone -kilpailun, raadin valitsemana. Palkintona oli rempparahaa lahjakortin muodossa. 

Pitkäaikaishaaveena meillä on ollut saada palju ulkosaunan yhteyteen. 
Minä niin mielelläni kuulisin kokemuksia teiltä paljullisilta, että onko se ollut hankintana hyvä? Aikamoinen vesisyöppöhän se on, sitä ei ole kiistäminen. Meillä on kuitenkin kaivo, josta sinne voisi ottaa veden. Kertokaahan, onko ihan järjetön hankinta? Sen verran olen jo ehtinyt asiaan perehtymään, että ulkokaminallinen lämpenee ilmeisesti nopeammin. Toinen asia, joka mietityttää, on paljun käyttöikä. En halua, että meillä on pihassa muutaman vuoden päästä terassiin rakenettu rohjake, joka pahimmassa tapauksessa vuotaa vettä. Niinpä se saisi olla sitten mahdollisimman kestävä, ikuinenkin. Lisää googleteltuani, löysin ruostumattomasta teräksestä ja lämpöpuusta valmistettavan paljun. Kuulostaa laadukkaalta ja pitkäikäiseltä. 

Tarkoituksena olisi rakentaa puuterassi ulkosaunan yhteyteen. Saunan taakse tulisi grillauspiste ja kesäkeittiö - yhtenä haaveena olisi muurata sinne itse tulisija, joka lämmittää ja jossa voisi paistaa vaikkapa pitsaa. Terassi tulisi siis saunan taakse, eteen ja edestäpäin katsottuna vasemmalle puolelle. Puuta menee, ja paljon. 


Kasvihuone olisi kiva rakentaa siten, että sinne olisi helppo kulku terassilta. Haastetta tuo auringonvalo, tai enemmän sen puute missään muualla. Ainoa järkevä vaihtoehto kasvihuoneelle on tuossa saunan vasemmalla puolella, Tynnyrisauna saa lähteä. Olen koettanut keksiä sille jotain järkevää jatkokäyttöä, mutta mitä ihmettä se oikein voisi olla? Ei ole myöskään varmuutta, että tynnyrisauna tuosta ehjänä enää nousee. 

Sitten se eniten sydäntä kouraiseva asia näissä terassihaaveissa. 
Vanha omenapuu ja vanha kolmihaarainen valtaisa koivu - kaikki tulevan terassi/kasvihuoneen tiellä. 
Minä olen vähän vastaanhankoinen kaataamaan tästä pihasta yhtäkään puuta. Mutta tosi on se, että ei tämä meidän oleskelupiha ole mikään suurensuuri. 


Iso koivu sitä paitsi varjostaa aikalailla oleskelupihaa. Koivun takana, kasvimaan laidalla kasvaa muutama vanha ja suuri kuusi, joten täysin  puuttomaksi maisema ei jäisi. Lisäksi kasvimaan takana olevat aittarakennukset tulisi paremmin esiin. Järkisyitä, jotka puoltaa puiden kaatoa, on montakin, silti tuntuu jotenkin luvattomalta mennä kaatamaan pihassa kasvaneita vanhoja puita. 

Takaisin kuitenkin vielä suunnitelmiin - tai ainakin niihin haaveisiin.
Tynnyrisaunan ja omenapuun paikalle tulisi pergola, ja pergolaan pöytäryhmä. Pergolasta olisi käynti kasvihuoneeseen. 

Lisäksi meillä on vielä edessä ulkosaunan pukuhuoneen laatoitus.
Ykkösvaihtoehtona laattavalinnaksi on ollut jokikivilaatoitus. Laatoitus olisi kuitenkin tarkoitus koettaa tehdä tällä kertaa itse, ja jokikivilaatoitus ei varmaan ole helpoin tapa harjoitella laatoitusta.  Sisustusvalinnoissa ja materiaalivalinnoissa on kuitenkin tylsää tyytyä kompromisseihin, mutta minkäs teet, jonkinlaisessa budjetissa on kuitenkin pysyttävä.

Törmäsin tällaiseen keraamiseen laattaan, joka jäljittelee (äh, jo sana "jäljittelee" kalskahtaa korvaan) kivilaatoitusta. Pitäisi nähdä isolle pinta-alalle tehtynä, mutta mitä sanotte tästä pakkasenkestävästä porcellanato-laatasta? 

Kuva: K-rauta

Tämä olisi varmasti helpompi laatoittaa jos verrataan jokivilaattaan, vaikka se sitten valmiissa verkossa tulisikin. Esteenä ei olisi välttämättä niinkään jokikivilaatan huimasti kalliimpi hankintahinta, vaan se, että laatoitustyön joutuisi tilaamaan ammattilaiselta.

Mielipiteitä?

20 kommenttia:

 1. Siinäpä aika paljon suunnitelmia :). Mutta ihania sellaisia! Onnea voitosta ja hienoa, että pääsette aloittamaan suunnitelmien toteutuksessa. Minäkin vähän haaveilen paljusta. Meillä kuitenkin vesi pystyttäisiin ottamaan merestä, joten se ei olisi ongelma. Minua ehkä mietityttäisi myös veden saanti teidän tapauksessa, mutta ehkäpä kaivovesi riittää, jos sitä ei käytetä juuri muuhun? Niin keväisen kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Teillä ei tosiaan vedestä olisi ainakaan puute! Uskoisin kyllä, että kaivovesi riittäisi meillä - sitä ei meillä käytetä meillä muuhun kuin kasteluun ja eläimille.

   Poista
 2. Mitäs jos omenapuu säästetään, tehdään terassiin vain sen rungolle 'kolo' ts aukko siihen kohtaan? Ei olisi ainutlaatuinen ratkaisu, vaatii vain pientä laudoituksen muotoilua. Varsinkin jos puu tuottaa hedelmää, olisi sääli kaataa sitä.
  Voitosta onnitellen Keekeläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin on vielä harkinnassa. Omenasato on kyllä jo aika heikkoa, mutta toisaalta ehkäpä tuo vanha puu piristyisi pienestä leikkelystä. Ja kauniitahan nuo vanhat omenapuut on!

   Kiitos :)

   Poista
 3. Huh ihania suunnitelmia ja teidän maulla tulee varmasti hieno. Tuttavat hommasivat vuosi sitten paljun ja onhan se kyllä talvella varsinkin ihana, mutta se veden määrä on jotain ihan järkyttävää. Heillä se on kooltaan sellainen, että mahtuu viisikin kenkeä. Itse miettisin kaksi kertaa ekologisista syistä, mutta koska en ole saunatyyppi, saattaisin pienen paljun hankkia joskus jopa saunan sijasta ja kierrättää vedet kasteluun. Heidän paljunsa on ainakin kestänyt sään armoilla hyvin, mutta tarkempaa merkkiä en tiedä. Valintakysymyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stella. Meillä olisi tuo kaivo tuossa, josta saisi veden paljuun - uskon, että kaivovesi kyllä riittäisi paljuun. Olisihan se tosiaan ihana kylmänä talvi-iltana istua paljussa, tähtitaivaan alla - aijjettä.

   Poista
 4. Meillä oli edellisessä kodissa mun isän tekemä palju ulkopuolisella itsetehdyllä kamiinalla ja sisäpuolelta lasikuidutettu. Vettä vei kolme kuutiota kerrallaan, mutta klooraamalla säilyy sama vesi pidempään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkyttäviä vesimääriä, mutta toisaalta jos on tarvittavat vehkeet mitkä pitää veden puhtaana - ei tarvitsisi niin usein vaihtaa vettä.

   Poista
 5. Onnittelut Mahtavin makuuhuone -voitosta! Ansioista tuli. Paljuista en tiedä mitään :)

  VastaaPoista
 6. Lähisuvussa on palju ja on kyllä ihana. Minusta kyllä kestää, mutta huolehtimista ja siivoamista tulisi lisää. Paljua ei tarvitse joka käyttökerta tyhjentää vedestä mutta puhtaaseen kaivoveteenkin kertyy ihmisestä likaa ja vähintäänkin kuollutta ihoa vaikka kuinka kävisi suihkussa pikaisesti ennen sinne menoa (mikä kannattaa aina muistaa tehdä jos ei halua olla kokoajan vaihtamassa vettä.) Kannattaa vaihtaa vesi kun se vaikuttaa likaiselta ja pestä palju vähintään silloin kun se otetaan esim. talvitauon jälkeen käyttöön sekä silloin kun otetaan pois käytöstä. Talvellakin voi käydä paljussa muistaa vain laittaa pipon päähän niin ei pää jäädy. Yleensä kesäisin kannattaa tosiaan seurata veden laatua. Suvun paljussa ollaan vaihdettu vesi kerran kesän aikana tai sitten vain seurattu. Paljuja on sitten paljon erilaisia kannattaa valita sellainen sisäpinta joka ei ruostu koska jos kaivovedessä on rautaa niin se näkyy myös paljussa. Kun luin tämän postauksen olin ihan innoissani teidän puolesta että nyt saatte remontteja eteenpäin. Odotan että millainen terassista tulee ja saunasta. Terassiin kannattaa muuten tehdä se reikä puuta varten jos vain puu on hyvässä kunnossa. Älä unohda muuten pihalle hankkia kasveja jos budjetti antaa periksi olisihan se kiva jos terassin tai kasvihuoneen ympärillä olisi jotain pensasta tai muuta. Mukavia suunnittelu ja remonttihetkiä sinne. Pysyn kuulolla. - m

  VastaaPoista
 7. Lisäksi edelliseen: Jos hankkii paljun niin kannattaa ostaa myös sellainen suoja siihen päälle ettei sinne pääse lehtiä tai muuta roskaa. En kyllä tiedä että kuuluuko suoja ostaessa ns pakettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulinpa jotenkin hyvälle mielelle tästä sinun kommentistasi, kiitos!

   Ainakaan täällä kommenttien puolella kenelläkään ei ole tullut mitään negatiivista liittyen paljuihin. Paljukuume sen kuin nousee!

   Olemme nyt mallailleet terassia ja omenapuuta, eikä se ehkä olisi mahdoton yhtälö säästää vanhaa puuta. ja ehdottomasti jotain vihreää kasvihuoneen ja terassin ympärille - kun vain vielä osaisi valita oikeat (ja helpot) pensaikot ja kasvit. Jokin kiva köynnöskin houkuttelisi.

   Poista
  2. Kiva kun voi näin ilahduttaa.
   Kasvien valinnassa kannattaa kysyä myös puutarhamyymälän henkilökunnan mielipidettä ja joissain on sellainen palvelu että saa hetkisen jutella puutarhurin kanssa. Leikkuu varmaan auttaisi antamaan teille enemmän omenoita. -m

   Poista
 8. Hei onnea voittajalle!! Mahtavaa!
  Minä kyllä kannatan paljua,kavereilla sellainen on ja ihana onkin.
  Meillekin olisi pian tullut ellei olisi muutettu kerrostaloon.

  VastaaPoista
 9. Me ostimme viime kesänä paljun.Tälläisen harmaan Kirami Original Easy M Cult EP -kylpytynnyri on verhoiltu ulkopuolelta lujalla ja säänvaihteluja kestävällä, kierrätysmuovista valmistetulla Eco Plank -paneelilla. Muovisella sisäaltaalla varustettu tynnyri on helppohoitoinen. Itse mietin ensin puusta tehtyä paljua mutta päädyttiin tähän. Tämä ei elä ilmojen mukaan ja hyvin on talven kestänyt.
  Tehtiin itse kansi siihen kun maksavat 200e erikseen ostettuna. Meillä myös omasta kaivosta otetaan vesi tähän ja hyvin riittää vesi, kun kaivo täyttyy takaisin yhdessä yössä. Vesi tulee kaivosta suodattimen läpi niin kaivon liat eivät tule paljuun asti. Sitten meillä on käytössä sellaisia tapletteja jotka pitävät veden ph arvon hyvänä...Näistä voin kysyä mieheltäni lisää ja laittaa infoa sinne päin. Joku pumppu meillä välillä vedessä on joka putsaa veden ja ei tarvitse sitä vaihtaa usein...Pumpun ostimme itse ei kuulu yleensä mukaan. Halvimpaan ei kannata sortua niin kuin me teimme aluksi...Ja on siellä vain kiva puutarhahommien jälkeen relata ja nauttia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon perinpohjaisesta kommentista! Tosi kiva kuulla kokemusistasi. Mietimme myös jonkinlaista suodatinta joka suodattaisi moskat kaivovedestä pois - olisi kiva kuulla, millainen suodatin teillä on käytössä toiminut? Ja niistä ph-tableteistakin otan kiitollisena tietoa vastaan, jos jaksat vastailla.

   Poista
 10. Peukku paljulle! Vastustin sitä ensin, koska arvelin viehätyksen katoavan, mutta mies hommasi kuitenkin. Ja onhan se tosi ihana lillua lämpimässä vedessä kylmässä säässä. Kesällä emme ole vielä paljuilleet.

  Lämmittäminen vie moooooonta tuntia. Me täytämme paljun puutarhaletkulla ja pelkkä täyttö vie tunnin. Siihen päälle useampi tunti puiden polttamista. Paljuilusta on tullut meille kotityö/puutarhahommapäivien hupia. Lämmittäminen sujuu samalla, kun puuhailee muita hommia.

  Terassiasioita meilläkin mielessä, katsellaan kummalla konkretisoituu ensin :D Jos nyt ensin vaikka lumi sulaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko teillä ulkokaminallinen palju? Olen ymmärtänyt, että se ei veisi niin kauaa lämmittämisessä (?) Olen kerran ollut paljussa, se oli tosi kovilla paukkupakkasilla ja se oli ainakin mieleenjäävä kokemus! Toisaalta, ei kai se lilluminen hassumpaa viileänä kesäiltanakaan olisi, semmoisia iltojakin suomen suvessa valitettavan usein piisaa! ;)

   Poista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe