22.10.2016

Terassi etenee

Täpärästi ennen talvea saimme saunan terassin osittain valmiiksi (täysin valmiiksi se ei tullut siitä syystä, että puuvärkit loppuivat kesken). Terassi on kuitenkin pihan puoleiselta reunalta valmis, joten kovin pahasti ei tuo terassin keskeneräisyys pääse silmää kiusaamaan. 

Terassin materiaalina pääädyimme käyttämään haapalankkua. Terassin teon viivästymisen voi oikeastaan laittaa hiukan senkin piikkiin, että emme osanneet tehdä päätöstä, mistä materiaalista terassi tehtäisiin. Kestopuu tuntuu olevan nykyisin ainoa järkevä vaihtoehto terassille. Myrkytöntä lämpöpuutakin harkitsimme, mutta kuulemma kestävyys ei yllä kyllästetyn puun tasolle, valitettavasti. Tietenkin kaikista paras olisi ollut terassi siperianlehtikuusesta rakennettuna - siis siinä tapauksessa jos hinta ei ole ongelma. Saunan yhteyteen aiottu terassi on kooltaan kuitenkin sen verran suuri, että materiaalikustannukset, tässä tapauksessa juurikin se puutavara, tulisi olla vähintään kohtuullisen hintaista. 

Onneksi kuitenkin, juuri vähän ennen kuin, ehdimme tilaamaan kestopuuta terassivärkiksi kävimme istumassa iltaa sukulaisten kesken vuokraamassamme perinnepirtissä jonka pihapiiriin oli rakennettu hirsinen upea savusauna. Saunan yhteydessä oli samankaltainen vilvoitteluterassi (harmi, kun en ottanut kuvia.), jollaista mekin olimme oman saunamme yhteyteen ajatelleet. Terassi oli haapalankkua ja se oli harmaantunut upeasti, eikä lauta vaikuttanut lainkaan tikkuiselta. Vierailu tuli juuri oikeaan saumaan, sillä vielä oli hetki aikaa etsiä jostain haapalankkua terassivärkiksi.

Haapalankku sopii mielestäni vanhan saunan yhteyteen paljon paremmin kuin kestopuu. Terassin on tarkoitus antaa harmaantua ja se tapahtuu käsittelemättömän puun kohdalla kyllä hyvinkin nopsasti. Kuvat on otettu alkuviikosta, jolloin terassi oli vielä keskeneräisempi kuin mitä se on nyt tänä päivänä.

kestopuulankku toimi suunnannäyttäjänä haapalankkujen suoraan asettamisessa.


Eilen terassin täydennyksesi saapui vielä palju, joka hankittiin osakseen K-rautaan voittamallani lahjakortilla. 

Palju tuli tälle sivuseinustalle, jonka T viimeisteli appiukon kanssa tänään. 


Saunan takaosa näyttää nyt (ja todennäköisesti tulevan talvenkin vielä) tältä:


Takaosaan olisi tarkoitus miettiä jotain katoksen tyyppistä,  kuitenkin niin, että jää vielä tilaa auringossa lojumiseen. Saunan takaosa on tarkoitettu auringonottoon ja grillaamiseen, sivuseinustalle olisi ajatus nikkaroida pitkä iso lankkupöytä ja edusta ihan vain saunan jälkeiseen vilvotteluun.

Nyt vaan vielä pieniä viimestelyitä ja palju lämpenemään!

13 kommenttia:

 1. Ihana vanha sanua♥ Ja palju kruunaa sauna-illat..:)

  VastaaPoista
 2. Harmaantuva terassi sopii varmasti parhaiten vanhan saunan kylkeen!

  VastaaPoista
 3. Onpa hieno terassi ja upea harmaantunut sauna!!
  Luin myös edellisen postauksesi, olipa mielenkiintoista. Voi että miten hellyttävä tuon Taiston tarina! Ja aivan ihana video - sai hymyn huulilleni. Kirjoitat niin hienosti lampaista ja niiden pitämisestä. Kunpa osaisin itsekin suhtautua juuri noin. Liikaa mietin vieläkin asiaa tunteella meidän pässien suhteen. Mutta näin jälkikäteen, kun teurastus on tehty, tajuan aina sitten sen, miten hienoa on olla omavarainen lihan suhteen, koska sitä nyt todellakin ollaan. Paljon tsemppiä sinne arjen pyörteisiin ja todella kauniit kuvat myös pienokaisesta ja sinusta tuossa edellisessä postauksessa!

  VastaaPoista
 4. Voi kun en keksinyt samaa , mutta toivon harmaan terassiöljyn harmaannuttavan lämpökäsiteltyä terassiani jonkin verran. Ja vielä kun jostain löytäisin edullisesti samanlaiset terassituolit kuin teillä ja vielä vielä kaukaisemmissa haaveissa se soikea palju :D

  VastaaPoista
 5. Huh miten upea tuosta kokonaisuudesta tulee! Haapalankku kuulostaa ihan nappivalinnalta. Kiitos, tämä inspiroi suunnittelemaan jo omaa saunaterassiprojektia ensi keväälle ;)

  VastaaPoista
 6. Voi kun tulee upea! Meillä on isäntä haaveillut terassista uuden töllin seinustalle, mä olen ollut vähän vastahankaan. Mutta tämän postauksen luettuani, ei se välttämättä ihan pöljä idea se terassi olisikaan.. :D

  VastaaPoista
 7. Hei! En ole koskaan aikaisemmin kommentoinut blogiasi, mutta nyt halusin kiittää sinua aivan ihanista postauksista! On niin ilo lukea aidoista ja maanläheisistä ihmisistä, jotka eivät harrasta pintaliitoa. Valitettavasti tämä ihmistyyppi on jotenkin niin harvinaislaatuinen nykymaailmassa, pidä asenteesi! :) Eikun siis kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi, ja ilahdutathan jatkossakin meitä lukijoita päivityksilläsi! :)

  VastaaPoista
 8. Hyvän valinnan teitte.
  Se, että jäi talven ajaksi hiukan kesken, voi olla hyväkin.
  Kerkiätte hioa suunnitelmanne kuntoon katoksen suhteen.

  VastaaPoista
 9. Nämäkin kuvat ja terassi on taas kuin sadusta <3 Ja palju, ihanaa, teillä on palju <3

  VastaaPoista
 10. Sinulla on kertakaikkisen ihana blogi; olenkin täällä ensimmäistä kertaa. Mukava löytää uusia blogituttavuuksia. - Syysterkut Pihakuiskaajan puutarhasta.

  VastaaPoista
 11. Hurmaava sauna <3 Tuosta terassista tulee varmasti ihana, kun se saa rauhassa harmaantua.

  VastaaPoista
 12. On kyllä kauniit vanhat rakennukset näissä blogisi kuvissa ja palju on varmasti kiva!! Viime jouluna sain olla aattona paljussa ja oli kyllä ihana nautinto illan viileydessä lämmin palju <3
  Kauniita kuvia täällä sinulla paljon, tunnistinkin näitä upeita kuvia tuolta instan puolelta :)

  Mukavaa jouluviikkoa!

  VastaaPoista
 13. Hei, Harvinaisen upea tunnelma talossanne ja blogissanne! Aion kokeilla muutamaan kamariin tuota marmorointia perinnekodissani! Onko talossanne jo tulisijoja? Olen varma, että niidenkin luoma tunnelma on ihana : ) Katselin tulisijoja juuri:

  http://kaakeliuunitehdas.fi/asiaa-kakluunista/

  VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe