29.4.2014

Kanala valmistuuAiemmin lupaamastani kanalaprojektista...

Kokonaiset kaksi kuvaa, olen näemmä kameranmuistikortilta tilaa tälle projektille uhrannut, tämän jälkeen olen tainnut häipyä kuvailemaan jotain muuta, kuten kukkasia. Nyt oikeastaan muistankin, että kanalaa kuvatessani minua otti päähän kaikki sekamelskakasat ja kanalan ympäristön keskeneräisyys ja  epäkuvauksellisuus. Kanalan sisätiloista en ilmeisesti rohjennut ottaa lainkaan kuvia. Kanalamme on kasattu jämämateriaaleita hyödyntäen ja eihän tämä ulkonäöllisesti mikään rakentamisen taidonnäyte ole (toivottavasti T ei nyt lue tätä ja mieltänsä pahoita..terkut kuitenkin - pus!). 


Leikkimökin vanha kuistiosa on nyt umpeenlaudoitettu. Mökki on sisältä eristetty, ja puhtaanapidon helpottamiseksi vuorattu muovimatolla. Munintapesänä toimii vanha päältä aukeava puuarkku, joka löytyi rojukasasta. Kulkuluukusta puuttuu vielä suljettava luukku, ja verkon juurelle, ulkopuolelle on tarkoitus vielä kasata maata. Seuraavaksi sitten maatalouskauppaan kanojen pöperöitä ja muita tarvikkeita hakemaan. Muuten asumus alkaa olemaan siinä mallissa, että kotkottajat saisivat pyrähtää sisään. 

Hinta, tälle alkavalle kanaharrastukselle, muodostui seuraavanlaisesti:

leikkimökki 15 €
verkko 110€ (verkkoa jäi käyttämättä n. 1/4)
muovimatto 20 €
liima n.5
maali n.30€
saranat, naulat, helat n. 10 €

Eristeet, vanerit ja lautamateriaali on ylijäämämänä saatua/omista varastoista löydettyä. 


Lampolan kimppuun emme ole vielä toistaiseksi ehtineet, mutta sen kunnostus ei vaatine ihmeempiä, kuin siivoamisen ja sisäseinien kalkitsemisen. Aitauksien tekoon emme ole vielä ennättäneet.

Tulevan ulkotarhan pohjasta T on kauhonut traktorilla multakerrosta pois, ajatuksena meillä on kärrätä soraa ulkotarhan pohjaksi. Saa myös jakaa vinkkejä, hyvän ulkotarhan pohjaksi.


Tästä se eläimien parissa erakoituminen voi sitten alkaa!

Tuonne täytyy saada vielä viihtyisä istuskelupaikka jossa voi halutessaan istuskella ilta-auringossa lampaiden ja kanojen keskellä, kirjaa lukemassa (lampaan lannan hajussa, paarmoja+kärpäsiä huitomassa=todellisuus).

 Risusavotan jälkimainingeissa kehittelimme pionien suojaksi (pöpiltä bordercollielta) tällaisen kevytversion riukuaidasta.


Näyttää kyllä vähän..huvittavalta, ehkä - ei haittaa, kunhan pionit ovat turvassa!


12 kommenttia:

 1. Tosi hieno tuo ulkoaitaus kanoille...ja varmasti sisältäkin kanala on hieno...eihän ne kanat muuta vaadi, kuin lampöä ja ruokaa...niin ja siivousta..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - kanojen pito tuskin lienee rakettitiedettä ihmeempää, siihen luotan :)

   Poista
 2. No niin, hyvä aitaushan siinä on kanoille! Me vielä odotamme verkkoamme sormet syyhyten :) Kävimme eilen varaamassa Alholaisia, Esa-kukko ja 4 rouvaa hänelle.

  VastaaPoista
 3. Tuleeko teille kanat ympärivuotisesti vai kesäksi? Olen suunnitellut, että tekisin meidän nykyisestä raksa-aikaisesta ulkohuussista kanalan, siinä on luukkukin jo takana valmiina :) Meille tosin tuleekin vaan kesäkanoja, joten kanalan lämmityksestä yms. ei tarvitse niin huolehtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ympärivuotiset kanat on tulossa meille. Kesällähän ne eivät kummoista asumusta vaadi, joten varmasti raksa-aikainen ulkohuussi ajaa asiansa hyvin - miksi ei ihan talviasumuksenakin, kun vaan eristää?

   Poista
 4. Voi että, ihan mahtavaa, että saatte sekä kanat että lampaat. Meille tulee noita jälkimmäisiä, mutta kun ovat kesäasukkeja eivät tosiaan tarvitse sisätiloja. Rakensimme viime vuonna lampaille katoksen, jossa ne eivät kertaakaan edes käyneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Mä jään odottelemaan postausta Idurin kesävieraiden saapumisesta!

   Poista
 5. Hei! Minusta tuo sora ulkotarhan pohjana kuulostaa aika...kovalta. Jos sen soran haluaa sinne pohjalle, niin siihen voisi mahdollisesti tuoda jotakin pehmeämpää päälle, esim hiekkaa, kuoriketta tms. Lampaiden sorkat kyllä tallovat multamaan hetkessä kuralle jos vettä vaan sataa, että ymmärrän kyllä että haluatte mullat veks. Meillä ei kyllä ole ollut ympärivuotisia lampaita, vain kesävieraita, joten talvikokemusta ulkotarhauksesta ei ole. Mutta ihania ovat, juuri kävin katsomassa taas uusia kevään karitsoita ja voi miten villisti ne laitumella kirmailivat! Tuli itsellekin kesäinen fiilis. Mukavia hetkiä teille tulevien eläimienne parissa!
  Elisa

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi, Elisa!

  En vaan keksi, miten ihmeessä saamme ulkotarhan tarpeeksi vettäläpäiseväksi, kuin kaapimalla multaa pois ja tuomalla soraa tilalle. Mietin myös haketta, ulkotarhan pohjaksi, mutta päädyimme soraan. Täytyy sitten katsoa, täytyykö sorakerroksen päälle lisätä paikoin vielä haketta, kuitenkin ulkotarhan pysyminen kuivana on eläinten terveyden kannalta tärkeämpää - ja kuluttaapa se siinä sivussa sitten sorkkiakin :)

  Lampaat tulevat viettämään pitkän laidunkauden luonnonlaitumella, ja ulkotarha on käytössä enimmäkseen talviaikaan, kun maassa on lumi (jos on). Tosin - mietinnässä on vielä se, että haenko lampaat kesäaikaan joka ilta laitumelta ulkotarhaan yöksi turvaan..

  VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe