5.5.2015

Börje


Tipuset ne kasvaa kovaa vauhtia, ja perheen yhdistämistoimet sujuivat hyvin.
Tipuja on edelleen kaikki kymmenenen tallella. Näyttäisi siltä, että parvesta puolet on kukkoja. 

Luulen, että parven muiden kanasten mielestä nämä riiviöt ovat rasittavia. Tulevat polleina herkkuapajille ja valtaavat suurena massana puurolautaset, niin että väliin ei mahdu yksikään ylimääräinen nokka. Räpiköivät ja ottavat toisistaan mittaa ulkona. Huligaaneja!

Joukossa on yksi wannabe-kanaäiti. Sussu (tai Lissu, en koskaan muista kumpiko on kumpi). SussuLissu änkeää itsensä aina tipusten lähelle ja on jatkuvasti puuttumassa tipujen hoitamiseen. Jokainen äiti varmaan tunnistaa tällaisen tyypin joka jakelee kasvatusniksejään kysymättä. Böönalla on nyt tipujen kuoriuduttua lyhentynyt pinna aivan olemattomiin. Bööna ei siedä lainkaan tällaista besserwisserin puuttumista perheensä asioihin, vaan ajautuu jatkuvasti heltat vastakkain SussuLissun kanssa. Tilanteet kärjistyvät usein siihen pisteeseen, että paikalle tarvitaan diplomaatti välien selvittelyn sujumiseksi. Paikalle tepastelee tällöin närkästynyt Börje. Näyttävät kukkohyppelyt daamien välissä usein riittää hämäämään riitapukarit erilleen. Sen jälkeen vielä loppunäytöksenä pieni körmyytys riidan aloittaneelle. Börje ei siedä kanasiensa välien selvittelyä lainkaan. Päivä päivältä arvostukseni Börjeä kohtaan vain nousee. Miten voi olla noin tilannelukutaitoinen kukko? Börje ansaitsisi vähintään oman insta-tilin. Toivon, että Börjen jälkeläisistä tulisi yhtä hienoja kukkoja kuin isänsä - ja että nämä löytäisivät oman kanaparvensa, ja välttyisivät uudenvuodenlupakseltani (coq au vin).

Osa kukkomaisesta arvokkuudesta karisee tällä jugurttiparralla.
Yksi asia minua kuitenkin vähän ihmetyttää tuossa Börjen järjenjuoksussa. Hän pitää hirveän tiukassa valvonnassa Böönaa. Tipujen käytökseen ei puutu millään tapaa, vaan jättää tiukat kasvatukselliset tilanteet yksin Böönan ratkaistaviksi. Tiedättehän, isin kanssa hurvitellaan ja äiti on se bad-ass joka hoitaa jäähyjen jaon. Niin tuntuu olevan tässäkin perheyksikössä. Kuitenkin Böönaa sitten valvotaan hirveän tiukan silmän alla. Vähänkään jos Bööna meinaisi tuulettaa ajatuksiaan esimerkiksi siten, että tipuset ovat sisällä ja Bööna nopeasti käväisisi ulkona verryttelemässä pystösulkiaan - ajaa Börje Böönan takaisin tipustensa luo. Ei vähääkään omaa aikaa. Börjen mielestä asian laita on, katsokaas, sillä tavalla, että jälkikasvusta ollaan nyt sitten vastuussa. Ehtii sitä sitten hurvitella taas myöhemmin.
 Ihme tiukkapipo.
Börje kun muutoin on tasa-arvoinen, moderni ja nykyaikainen, mutta sitten tässä asiassa jotenkin kummallisen vanhoillinen ja kapeakatseinen. Hiukan saisi kyllä isukkikin ottaa vastuuta perillisistään, jos minulta kysytään. Mutta eihän minulta tietenkään kysytä. Mutta koetan nyt vaan olla puuttumatta liikaa heidän asioihin. Tekisi kyllä mieli vähän neuvoa Böönaa ravitsemuksellisissa asioissa, kuten että munkkien jämillä ei kannata korvata terveellistä tipurehua - tarviiko sitä nyt ylipäätään antaa mitään sokeria vielä noin pienille? Sitten vaan hillutaan iltapäivä sokeripöhnissä ja leikitään tipurodeota roikkumalla Böönan selässä. Tarkoitin ne munkin jämät aikuisille vapun kunniaksi. 

Meillä on muuten ensi viikonloppuna juhlahumua. Vauva saa nimen lauantaina, äitienpäivä sunnuntaina, ja maanantaina oma syntymäpäivä (muistaakseni se oli 25 vuotta, mikä tulee nyt täyteen). Mahdoton, kolmen päivän juhlaputki edessä siis.


25 kommenttia:

 1. Mahtava Börje! Voi kun olisi ihana saada kanoja tuohon pihalle kuopsuttamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on mahdollista, niin suosittelen kyllä omia kanoja. Hauskoja tyyppejä!

   Poista
 2. Heh :))) Hauska kirjoitus! Wau millaista on seurata kukkoja ja tipuja omasta takaa!
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

  VastaaPoista
 3. Meillä on tullut yhtä kukkoa lukuunottamatta jostain syystä vain kanoja. Ei se tosin haittaa. Nyt on haudonnassa pari munaa, jotka kuoriutuvat muutaman päivän sisällä.

  Meilä aiemmin hautonut kana on ollut siitä metka, että päästi tipujensa lähelle vain ne kanat, jotka olivat tipujen oikeita emoja (todistettavasti). Sattumaa? En tiedä, mutta hauskaa silti, kun kanat höpsösti ihmettelevät yhdessä pikkusia pää kallellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mielenkiintoinen havainto. Voikohan ne jotenkin vaistota, kuka kenenkin emo on?!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. :) no hyvä, että kanojen kotkotukset on muidenkin mielestä hauskoja!

   Poista
 5. Voi miten hauskoja otuksia :'D

  Ovatka nämä kaverukset muuten jotain tiettyä rotua? Meille tulee kanasia heti kun olemme onnistuneet saamaan tilan haltuun, ja olen koittanut jotenkuten tutkia näitä. Itseäni kiinnostaisi hämeen mustat ihan vain mutu-tuntumalla vielä asioista mitään tietämättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut viisaasta päätöksestä (hankkia kanasia) :)

   Omani ovat maatiaiskanoja (ilmajokisia). Suosittelen lämpimästi terveitä maatiaisia! Sopivat hyvin vähän kylmempiinkin oloihin ja ovat hyviä emoja.

   Poista
 6. Hieno Börje! Saisinkohan mäkin ottaa tänne kanoja….

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan olisi siellä ihan mahtavat tilat omalle parvelle!

   Poista
 7. Börje on kyllä varsin ylväs herra kukko. Mukavia juhlahumuja teille jokaiseen juhlaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juhlat on onnistuneesti takanapäin nyt, voi huokaista. ;)

   Poista
 8. Todella kiva postaus, sai hymyn huulille ja Börje on aivan mahtava tapaus kyllä! :) Mukavia juhlia!

  VastaaPoista
 9. Komeita kanasia ja kukko. Nuo tiput on kyllä niin suloisia :) Kiva blogi muutenkin ja sattumalta löysin.

  VastaaPoista
 10. Ajankohtainen, hauska postaus ;) ! Ja tosi kivat kuvat. Onnea ja iloa juhlaviikonloppuunne ja erityisesti paljon onnea 25-vuotiaalle ;)).

  VastaaPoista
 11. Piipahdahan blogissani, siellä on 11. kysymyksen haaste sinulle. Lukisin mielelläni vastauksesi kysymyksiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli niin mukavat kysymykset, että vastailen ehdottomasti :)

   Poista
 12. oi, kiitos :) Tulen vastavierailulle!

  VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe