27.4.2015

tipuja


Böönasta tuli äiti viikko sitten, kymmenelle (!) pienelle tipuvauvalle. Kuoriutumisprosentti oli aika huikea, kun 11 haudotusta munasta kymmenestä kuoriutui terhakka tipu. Voitte vaan arvata, että nämä kymmenen pientä riiviötä pitävät äitinsä kiireisenä. Perhe asustaa kanalassa pienessä yksiössä jossa muu parvi saa rauhassa tutustua näihin kummallisiin, piipittäviin otuksiin kanaverkon takaa. Tipuset oppivat kaiken tarpeellisen emoltaan tulevina viikkoina. Meidän huoleksemme jää opettaa tipusille sosiaalisia taitoja meidän ihmisten kanssa.

Nyt sitten jännityksellä odotetaan moniko tuosta joukosta on kana ja kuinka moni kukko. Mikäli teissä lukijoissa joku on vailla omaa maatiaiskanaparveaan (ilmajokista kantaa) laita sähköpostia. Kesä-heinäkuun aikana olisi ihanteellisin aika kanojen kannalta muuttaa uuteen kotin. Tiput ovat emonsa itsensä hautomia ja opettamia - se takaa parhaat lähtökohdat tipuille. Mikäli tästä parvesta kasvaa yhtä hyväkäytöksisiä kukkoja kuin isänsa Börje - mielelläni annan parhaimmat jatkamaan sukua. 

27 kommenttia:

 1. Iik, miten ihania! Kiitos kuvista <3 Ja kaikkea ihanaa hyvää sinne myös tästä eteenpäin!

  VastaaPoista
 2. Mitä kana sanoi James Bondille?
  My name is ken, chicken.

  VastaaPoista
 3. Ei.. En kestä! Mulle iski valtava tipukuume. Meidän daamit on niin isoja jo, että ehkä tarvitsevatkin kohta vähän nuorta verta joukkoon. Hmm..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä,'että tipuista viisi on kanoja. Sopivan kokoinen vahvistus teille? ;)

   Poista
 4. Onnittelut Bööna-emolle perheenlisäyksestä! Kertakaikkisen kauniita kuvia.

  Meillä myös Lempi-kana hautoo taas, tällä kertaa onneksi ilman, että Hempukka tunkisi väkisin touhuun mukaan. Saisi Lempi kasvattaa tällä kierroksella myös itse oman jälkikasvunsa :)

  Ainakin tuolle ruskealle tipulle kukko olisi minun veikkaukseni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä lempin hautomisiin. Ei ne kimppahaudonnat oikein taida onnistu, kun alkavat sitten helposti ottelemaan tirpoista. Miten ihmeessä tuon ruskean erottaa kukoksi jo tässä kuvassa? Oikein meni, kyllä se kukko on! Mutta en osaa erottaa tuossa kuvassa mitään kukon merkkejä.

   Poista
 5. Ruskea tipu ainakin on selkeä kukko :)
  Mahtaa tulla kaunis herra!

  Meilläkin neljä päivää sitten kuoriutui tipuja. Laitoin kanan alle vain neljä munaa, kolmessa niistä oli tipu. Yksi ikävä kyllä jäi hieman vajavaiseksi kehityksessä ja menehtyi, joten kaksi kaunokaista on jäljellä. Niin ihanaa seurailla tuota kanaemon & tipujen elämää. Elämän rikkauksia! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea tipuista! :) nyt varsinkin, kun ovat jo ulkona muiden kanssa, voisin tuijotella päivät pitkät tipujen toilailuja.

   Mutta tosiaan, miten kummassa tuon ruskean tipun tunnistaa tässä kuvassa jo kukoksi? Kukko se on, mutta itse osaan katsoa sen nyt vasta pyrstön perusteella.

   Poista
 6. Vautsi vau - ihanaa maalaiselämää kerrassaan. Tulee ihan ikävä meidän edesmenneitä kanoja.

  VastaaPoista
 7. Voi aivan ihania! <3 Meillä on haaveissa hankkia kanoja, mutta isäntä ei antanut lupaa hankkia niitä vielä tänä kesänä, vaikka teidän tipujen kuvia tässä jo kovasti hänelle esittelinkin. Jos teillä on ensi vuonna näitä tarjolla, niin otan sitten yhteyttä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tipuja varmaan on ensi keväänäkin. :) Käske miehesi tehdä kanalasta heti ensimmäisellä kerralla tarpeeksi suuri, ettei seuraavana vuonna ole edessä laajennushommat :)

   Poista
 8. Kylläpäs on söpöjä pikku piipittäjiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi muistuttavat vielä enemmän tipuja, kuin korppikotkia :)

   Poista
 9. Voi mitä ihania!! Pienenä näitä sai silloin tällöin sai sylissä pitää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt nää kurvailee sellaistakin vauhtia, että syliin ei saa pyydystettyä, muuta kuin ruualla houkuttelemalla :)

   Poista
 10. Ihania tummia tipuja :) Meillä tulee perinteisiä keltaisia aina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaikki lähes mustia, paitsi tuo ruskea kukkopoika.

   Poista
 11. Hei, luulin jo kommentoineeni mutta ilmeisesti onkin hävinnyt jonnekin, eli olisin kiinnostunut kukonpojasta jos sellaisia tipuista kasvaa. Itselläni on ilmajokisia kananuorikoita nyt 4 kpl ja tarvitsisivat kukon elämäänsä - sen täytyisi olla vaan vähän eri sukuinen toivottavasti on kotoisin eri paikasta kuin omani. Voisitko laittaa spostia minullepäin kun en saanut jostain syystä tästä laitettua sinulle. Mailosoitteeni on pippuriina(ät)gmail.com.

  VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe