24.10.2014

Riihen hätäensiapu

Ehdimmepäs! 
Nimittäin korjauttamaan hirsirakenteisen riihen akuutin sortumavaaran ennen lumien tuloa. Tulevan talven lumikuormaa tai myrskyjä riihi ei olisi enää jaksanut kannatella. 

En tiedä olisiko kunnostusurakkaan voinut hakea museovirastolta avustusta, mutta olimme auttamattomasti myöhässä  avustusten toivossa. Riihi on nyt korjattu edullisesti ja ainoalla ajatuksella pitää riihi pystyssä. Vanhan reikäisen huopakaton päälle hankimme edullisesti purkupeltiä. Lisäksi rakennuksen pullistunutta seinää on nyt tuettu parilla följarilla. Lopputulos ei ole ehkä niin pieteetillä korjattu. mutta siinä mielessä perinnerakentamista/korjaamista on tämäkin, että tehdään voitava rakennuksen säilyttämiseksi - vaikka sitten hiukan ulkonäön kustannuksellakin.


Riihen voisi kunnostaa paljon perusteellisemminkin, mutta ilmaiseksihan se valitettavasti ei kunnostu. Tällä tavalla (=edullisesti) kunnostettuna se kuitenkin palvelee aivan hyvin sille tarkoitetussa tehtävässään.  Riihi toimii meillä mm. konesuojana, polttopuiden ja kuiviketurpeen säilytyspaikkana. Tällä pienellä, mutta välttämättömällä korjauksella riihi toivottavasti jatkaa näissä tehtävissä vielä pitkään.  Seuraava kunnostusprojekti lienee vanha navetta ja sen ikkunat - toivottavasti ne kestävät vielä tulevat talvimyräkät rikkoutumatta!


10 kommenttia:

 1. Hienoa, että ehditte korjata riihen. Se näyttää kauniilta nytkin ja pääasia, että pysyy pystyssä ja kestää talven. :)

  VastaaPoista
 2. Pätevän näköiset völjärit ja lisälaudoitukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattui löytymään sopivan pitkät jemmakasasta. Mutta mahdatko tarkoittaa mitä lisälaudoitusta..(tuossa sisäkuvassako?) - lisälaudoitusta ei nimittäin tässä hötäkässä tehty. Katto ja tuenta vain.

   Poista
 3. Näinhän se menee, että kaikkea ei ehdi/voi/lompakko salli korjata Panu Kailan oppeja kirjaimellisesti noudattaen (vaikka välillä esim. FB:n pelastetaan vanhat talot-ryhmää seuratessa tuntuu, että on suorastaan kuolemansynti tehdä asiat vähänkin poiketen). Pääasia, että riihi sai muutaman vuoden lisäaikaa ja palvelee juuri siinä tarkoituksessa, mikä on teille tällä hetkellä merkityksellisintä! Välillä pöndellä pyöriessä tulee kyllä vastaan sellaisia riihiä ja latoja, että ei voi kuin ihmetellä, millä pyhällä hengellä ne pysyvät pystyssä. Ja silti niissä näkee säilytettävän tuhansien eurojen arvoisia maatalouskoneita yms. Ja toisaalta, jos ne ovat jo liki sata vuotta siinä seisseet, niin tuskinpa niitä yksi talvi lisää enää kaataa. (Näin optimistisesti ajattelemme myös omasta ladostamme, joka niiailee ja nojailee vähän suuntaan jos toiseenkin...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, täytyykin muuten liittyä tuonne fb-palstalle! :)

   Mutta näinhän se homma menee, välillä joutuu tekemään vain sen välttämättömimmän, lisävahinkojen pelossa. Monesti näiden vanhojen talojen mukana tulee nippu ulkorakennuksia joita ei kukkaron nyörit anna myöten kunnostaa ehkä niin perusteellisesti kun haluaisi. Monesti ne vielä kaikki huutaa apua yhtä kiireellisesti. Minä muuten myös ajatelin tuolla tavoin optimistisesti, että "ei kai yksi talvi sitä enää kaada, kun tuossa seissyt..." mutta kuulemma riihen kohtalo olisi ollut nyt talvella sinetöity, jos mitään ei olisi tehty :D Joskus ne rakennukset tosiaan tulevat tiensä päähän.

   Poista
 4. Tuollaiset vanhat riihet on niin kauniita. Hyvä, että saitte riihelle jatkoaikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ulkoa se saattaa olla vähän surullisen näköinen tietyistä kulmista, mutta sisältä se on komea vanhoine hirsineen. Riihitanssit sitten joskus! :)

   Poista
 5. Meillä on ihan samaa tasapainoilua aikaa ja rahanmenoa vastaan! Venevaja on meillä ainoa kohde, joka kaipaa hintavaa ja täysin perusteellista korjausta kun taas muita rakennuksia ehostetaan juuri tällä tavalla kuin te riiheänne. Se on kaunis rakennus, säilyttämisen arvoinen ja hienoa, että saitte sen kunnostettua niin, että se kestää taas jokusen aikaa eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi. Kun ei tarvisi laskea euroja, olisi kunnostaminenkin helppoa! Näillä nyt on kuitenkin mentävä ja tehtävä se mitä pystyy ja kykenee. (Lottovoittoa odotellessa)
   ;)

   Poista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe