28.12.2013

Joulu meniMukavaa lauantaita!
Huh, Joulu oli ja meni, mutta jouluruokapöhö on ja pysyy. 4 päivää jouluruokaa on liikaa. Suklaarasia päivässä on liikaa. 6 päivää sisälläoloa on liikaa. 

Joulunpyhiä on vietetty tässä talossa lorvailun merkeissä. Pelailtu lautapelejä, herkuteltu, lueskeltu kirjoja ja läiskitty kortteja kynttilänvalossa yömyöhälle. Arkeen hyppääminen tuntuu tällä hetkellä vielä kamalan kaukaiselta ajatukselta. Kuinka tämän vetelehtelyvaihteen saa taas arkiasentoon?

Varmistaakseni joulunpyhien sujuvuuden, ostin itselleni kirjoja pukinkonttiin. Omien lahjusten lisäksi sain monta muutakin kivaa kirjapakettia. Takan vieressä oleva lukunurkka on ollut joulunpyhinä kovalla käytöllä.

Toivottavasti teidänkin joulunne meni leppoisasti! Vuoden pimein aika on nyt takanapäin ja Uusivuosi tuloillaan. Tammikuussa  ei ole yhtään liioiteltua alkaa suunnittelemaan keväthommia ja to do -listoja pihan muokkaamisesta hiljalleen puutarhamaisemmaksi. Onko muuten kenelläkään vinkata hyvää kirjaa, jonka avulla pääsisi alkuun puutarhan suunnittelussa? Vanhojen talojen puutarhaan sopivia, onko sellaisia? Puutarhan suunnittelussa mulla on hukassa täysin se punainen lanka, enkä hahmota mistä lähteä liikkeelle. Onkohan ne puutarhasuunnitelmat hirvittävän kalliita?

Taidan hakea lisää suklaata ja jättää ne puutarhasuunnitelmat tammikuulle.12 kommenttia:

 1. Voi sinua....minä odotan niin kovasti lunta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, oliko se talvikin vielä edessä? :D Minä huolisin myös lunta tuon ainaisen vesisateen sijasta. Mieluiten kuitenkin nyt heti, eikä sitten enää maaliskuulla.

   Poista
 2. Ihanan leppoisaa meininkiä! Niin oli meilläkin. Ja jatkuu ja jatkuu :)

  Puutarha-asioista ei oo antaa vinkkiä. Mä kun suosin täällä Tyynelässä sellaista "älä istuta mitään mitä pitää hoitaa"- systeemiä :D Kun on viikot pääosin poissa, niin ei voi hirveesti kasteltavaa laittaa pilaantumaan. Jonain päivänä vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkuu se vielä täälläkin :) Suklaasta on tullut kyllä vedettyä överit, ja pelkkä ajatuskin tekee jo pahaa.
   :D

   Tuo "älä istuta mitään mitä pitää hoitaa!" -systeemi voi tulla kyseeseen kyllä omaankin puutarhafilosofiaan. Tulevaan puutarhaanikin tahtoisin sellaisia vanhoja ja sitkeitä lajikkeita jotka tulee toimeen vähäisellä hoidolla. Mulle riittää tuo kitkeminen tuolla kasvimaalla, kukkapenkkien kanssa haluan päästä mahdollisimman helpolla! :)

   Poista
 3. En tiedä puutarhanhoidosta mitään, vaikka olemme kymmenen vuotta asuneet omakotitalossa. Ystäväni sen sijaan on hyväksi kehunut tämän: https://www.booky.fi/tuote/pentti_alanko/luonnonmukainen_puutarha/9789513120795 Ja siihen aion itsekin tutustua sitten, kun olemme joskus (sadan vuoden kuluttua) puutarhavaiheessa.

  Jännä ilmiö on se, että joulua odottaa & suunnittelee kauan ja sit kun se on ohi, niin on jotenkin helpottunut olo. Mulla ainakin katse suuntaa ensi vuoteen. Paljon ajatuksia ja ideoita. Vähän niinkuin henkisesti inspiroitunut, mutta fyysisesti vielä suklaalaatikon alla.

  Keittiöfilosofisena Jonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kirjavinkistä, vaikutti oikein hyvältä opukselta!

   Vaikka joulu mukava juhla onkin, on helpottavaa että se on taas tämän vuoden osalta takanapäin! En ole mikään super-jouluihminen.

   Tammi- ja helmikuu on itselle sellaisia "kitukuukausia" ja ne on vielä edessä. Toivottavasti tulisi lunta, niin nekin kitukuukaudet kuluisi nopeasti, kun ei ole ehtinyt vielä kyllästymään lumihommiin :)

   Poista
 4. Löhöilyloma talvella tulee tarpeeseen.
  Puutarhanhoidosta vinkkaisin tämän verran: Kannattaa muistaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kokemuksesta tiedän, että aloittelijan virhe on malttamattomuus ja kuvitelma, että kaiken voi tehdä heti valmiiksi. Vähän kerrallaan tekniikka opettaa kätevästi tekijäänsä ja suunnitelma syntyy kuin itsestään. Eräs ystäväni käytti aloittaessaan puutarhamarttojen konsulttia, häneltä sai paljon tietoa, ideoita ja vinkkejä kasveista. Ehkä he tekevät kokonaisia puutarhasuunnitelmiakin. Minulla ei ole käsitystä mitä ammattilaisen suunnitelma maksaisi, mutta ainahan voi kysyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon kun muistaisi! Tosin, kaikkea ei mun puutarha-budjetilla saadakaan heti kerralla valmiiksi. :D Olen kuitenkin sen verran kärsimätön luonne, että pikkasen täytyy koettaa hillitä itseään suunnitelmissa. Sehän niissä vanhoissa puutarhoissa usein miellyttääkin, että ne näyttävät siltä että ovat syntyneet ajan saatossa.

   Mutta olen totaalisen hukassa tässä asiassa, enkä tiedä mistä lähteä liikkeelle. Haluaisin polkuja, ja "huoneita", helppohoitoisuutta, villiä, runsasta ja rönsyilevää. Mutta toisaalta, en ole valmis siellä kyykkimään kaikkea vapaa-aikaani. Onko tällaista puutarhaa edes olemassa? :D

   Poista
 5. Näin pimeänä aikana tulee kyllä luettua paljon. Suklaata ja hyvä kirja... Mutta nyt on tullut suklaaseenkin jo yliannostus ;) Mä lainasin kerrattain kirjastostosta jonkun puutarhakirjan, jossa oli näitä vanhojen pihojen kasveja mutta en kyllä muista kuolemaksikkaan kirjan nimeä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaaähkyä podetaan täälläkin! En tiennyt se olevan edes mahdollista ;)

   Jos puutarhakirjan nimi muistuu joskus mieleen, palaile kertomaan.
   Täytyykin poiketa kirjastossa, josko sieltä löytyisi hyviä oppaita.

   Poista
 6. Puutarhanhoito poropeukaloille. http://www.intokustannus.fi/kirja/puutarhanhoito_poropeukaloille/
  Kirjassa on selitetty hyvin perusteellisesti (ns. rautalangalla) kaikki oleellinen vanhan puutarhan elvytyksestä uuden istuttamiseen niin, että jopa minä tajusin. Suosittelen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhanhoito poropeukaloille - Ainakin nimensä perusteella oikea opus mulle! Tämä täytyy ehdottomasti hankkia omaan hyllyyn! Kiitokset!!

   Poista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe