7.5.2014

Rikkaruohot katolle


Saimme kanalan viikonloppuna siihen kuntoon, että pääsin tekemään pientä pinnallista ehostusta. 

Ehostus on toteutettu rikkaruohoilla, risuilla ja kasvimaalta kerätyillä kivillä. Keräsin kanalan takaa löytyneita lahonneita puiden runkoja verkon ulkopuolelle kaunistukseksi ja samalla ne siinä maatessaan, tukevat verkkohäkin rakennetta. Päätin myös, että joskus vielä tuolla kanalan takana on oikea laho- ja metsäpuutarha. Hyvä alku siellä jo on, sillä siellä on paljon pystyynkuolleita lahopuita ja jo kaatuneitakin. Kyllä siellä erilaisilla eliölajeilla kelpaa!

Ja minähän suunnittelin sitä viherkattoa..

Hätähousu ratkaisee asian viskelemällä rikkaruohomattoja katolle. 
Tein navetan seinustalle kukkapenkin, ja siinä rikkaruohomattoja irroittessani ajattelin hiukan sommitella, miltä tuleva viherkatto näyttäisi kanalan katolla - heittelin rikkaruohot katolle ja siellä ne edelleen rehottavat! Blogin puolella on vietetty hiljaiseloa joka varmasti tulee jatkumaan kevätkiireissä. Havahduin hiljattain siihen, että meille on tulossa kuukauden päästä lampaat ja aitaukset on vielä tekemättä! Muita tekemättömiä hommia en edes jaksa luetella. Asia kerrallaan. 

Lampaista tuli mieleen karhut. 
Arvatkaa kuka on päässyt kuuntelemaan karhun ölinää omilta piharappusilta?
Minä! Viime viikolla illalla ensimmäisen kerran, ja siitä parin päivän päästä varhain aamulla - sama ölinä. Netistä sitten tietenkin piti kuunnella karhun ääninäytteitä ja aivan samaa ölinää se oli, kun kuulemani. Vielä ikään kun varmistuksena asialle, kuulin että tästä lähistöltä oli la-su yönä mennyt hunajat parempiin suihin. Ensimmäinen ajatus, oli että kuinka hienoa on päästä kuulemaan karhun mölinää, mutta heti sen jälkeen tuli pieni pelko tulevien lampaiden puolesta. Asia toivottavasti hoituu niin, että haemme lampaat laitumelta joka ilta yöksi pihapiirin aitaukseen.  

25 kommenttia:

 1. Hieno tulee ja kanojen kelpaa :) Aika hurjaa tuo karhun ääni, mutta aika ainutkertaistakin varmasti/toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kelpuuttavat mökkeröisensä :)

   Tuon oletetun karhun mölinän otan ihan "once in a lifetime - kokemuksena", varmasti aika ainutkertaista päästä kuulemaan moista.

   Poista
 2. Oi miten ihanaan blogiin tupsahdin tuolta Hernepensaalta :)
  Meillä nikkaroidaan myöskin juuri kanalaa koulumme vanhaan jumppakatokseen ja saadaan pian meidän oma lauma takaisin kotiin vanhan kotimme kanalasta, onneksi saivat pari kuukautta olla siellä hoidossa, ei niitä pataan olisi hennonut laittaa.
  Ihania puuhastelun päiviä sinne!

  Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tupsahdit - tervetuloa :)

   Täytyykin tulla vastavierailulle kurkkimaan ;)

   Poista
 3. Eikös petoalueilla saa ihmiset hakea tukea karhunkestävien lammasaitojen pystyttämiseen? Sehän sopisi juuri nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kun sanoit, niin totta! Mutta en ehtinyt vielä kuuklettelemaan, että koskeeko vaan suurempia tuotantotiloja..Yhtäkkiseltään voisin kuvitella asian näin.

   Poista
 4. Kaunis kanala. Saa nähdä toteutuuko meille ikinä. Pelkään, että stressaantuvat liikenteestä polot liikaa. Tuo karhujuttu kuulostaa jännältä, ehkä vähän liiankin jännältä. Pitää mennä googlettelemaan karhun ölinää. Vanhempieni luona eräässä metsässä kuuluu aina jännä kissamainen, mutta erilainen rääyntä. En tajua mikä se on. Millaistakohan ääntä ilves pitää? Enpäs ole tajunnut, että ääniä voisi olla netissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löytäisitte ratkaisun kanalan suhteen - uskoisin kanojen olevan aika sopeutuvaista sakkia, että normaaliin liikenteen meluun tottuisivat.

   Mulla tuli heti mieleen ilves! Myös kettu rääkyy todella kovaäänisesti kun ovat emonsa vieroittamia. Se on aivan karmiva huuto!

   Poista
 5. Hieno kanala! Ihanaa, odotan sitä kovasti kun eläimet saapuvat teille! Melkein tässä jo aloin suunnitella visiittiä, koska minäkin haluaisin kuunnella karhua! Meillä mökkipaikkakunnalla toki niitä on myös, kuten susiakin ja ilveksiä, mutta kun juuri meidän naapurimetsikkö on sellainen kivinen pirunpeltoinen, ja aika pienikin se on, niin veikkauksemme on että siinä pyörii korkeintaan niitä ilveksiä ja jäniksiä. Ei kai se karhu teidän lampaita syö, jos sillä on muuta ruokaa metsässä. Odotan seuraavaa raporttiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan se niin, että teidän mökki oli "näillä suunnilla" - jos siihen visiittiin yhdistäisi sen blogitapaamisen, yhdistettynä traktorin ajoon ja karhun kuunteluun :D En minäkään usko tai kovin paljon pelkää, että se karhu jäisi niitä lampaita kyttäämään. Tiettävästi ainakin yksi susi tässä nurkalla on pyörinyt.. Ihan en ehtinyt (harmikseni) näkemään, mutta pakenemisen ryteikköön kuulin, kun tulin ja keskeytin sen ruokailuhetken (kettua oli tarjolla)

   Poista
 6. En kyllä välttämättä haluaisi kuunnela karhun ääntelyä koti rappusilla..:) Hien tuosta viherkatosta tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vielä kotirappusilta, turvallisen välimatkan päästä tuota ääntä on aika hieno kuunnella, mutta marjametsällä (tuon äänen kuullessa) lorahtaisi kyllä housuun :D

   Poista
 7. Karhun mölinää, hieno juttu. Kerran olen nähnyt kaksi karhua vanhan kesäpaikan pihassa, se oli kutkuttavan jännittävää. Itse en pelkää petoja, mutta eläinten puolesta voi olla huolissaan. Tosin ilves taitaa olla vaarallisempi kaikille kuin karhu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet nähnyt kaksi karhua luonnossa livenä? Varmasti unohtumaton kokemus, toivottavasti kuitenkin hyvällä tavalla. Riippuu varmasti paljon missä ja miten karhun luonnossa näkee - onko turvallisesti autossa, mökissä tai muuten riittävän välimatkan päässä. Minä en koskaan haluaisi yllättää karhua marjametsällä, mutta suuri haave olisi kuitenkin päästä joskus näkemään karhu luonnossa (mieluiten autosta). Tämän takia meidän iltahuveina on ajella metsäautoteitä iltaisin ja toivoa, että joskus onnistaisi. :)

   Poista
 8. Aika hurja tuo karhujuttu! Toivottavasti se pysyy kuitenkin pikku lampaista loitolla. Minulla on myös huoli petoeläimistä lampaiden kannalta - viime vuonna pelkäsin ihan sydän syrjälläni, kun meillä oli yksi aika pieni karitsa. Tänä vuonna esitimme myyjälle toivomuksen, että ihan pikkukaritsoja ei meidän laumaan valikoituisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika olemattomana uhkana pidän karhua lampaille, mutta kyllä minä taidan tavakseni ottaa hakea ne iltaisin pihapiiriin - tai tilanteen mukaan sitten. Minä olin siinä luulossa, että teillä siellä saaristossa ei tarvitisi petoeläimiä, eläinten kannalta juuri pelätä, mutta ei se sitten ilmeisesti niin ole (?)

   Poista
 9. Olisipa upeaa kuulla karhu, todella! Kotirapuilla siis, ei tosiaankaan marjastamassa.

  Rikkaruohojuttu oli jotenkin hervoton, nauratti. Voin niin kuvitella emännän viskomassa mättäitä katolle. Oma tupa oma lupa, ja nyt mä laitan nää ruohot tonne katolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä vieläkin tuolla ulkoalla olen "korvat höröllä", mutta enää ei ole kuulunut. Ehkä hyvä niin :)

   Se sisustusohjelmista tuttu hokema "mitä et voi piilottaa, korosta sitä" pätee rikkaruohoihinkin :D

   Poista
 10. Voi muakin himottaa viherkatto! Olen katsellut noita valmiita salaojitettuja viherkattopohjia, mutta niiden neliöhintahan on päätähuimaava. Postauksesta innostuneena taas vähän googlailin ja törmäsin tällaiseen maksaruohokaton ohjeeseen: http://www.biolan.fi/suomi/default4.asp?active_page_id=1174 ja tuossahan puhutaan vain lautakehikosta, patolevystä ja suodatinkankaasta, sekä sorasta ja turvemullasta. Parasta kaikessa on se, että mulla on mielestäni tota patolevyä jo valmiina ja olenkin miettinyt että mihin ihmeeseen mä tollasta tarvin! :D (http://www.taloon.com/patolevy-1x20m/JJ-59-40sfop/dp) et enää puuttuu sopiva katto :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkeistä! Käyn katsomassa - tosi vähän löytyy varsinaisia ohjeita miten viherkatto rakennetaan. Tämä oli tällainen hätäratkaisu :D

   Poista
 11. Karhu, hui... Viherkatto olisi kyllä ihana :) Oikein hyvää Äitienpäivää!

  VastaaPoista
 12. Kuulit varmaan, että meilläkn oli täällä karhu... Ja kansanvaellus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin hätätiedotteen radiosta, jos olisin ollut seinäjoella olisin varmasti liittynyt kansanvaellukseen. :D

   Poista
 13. Ihana viherkatto ja kanalakin alkaa näyttää hyvältä! :)

  VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe