14.5.2014

Vihreää kultaa


Nokkonen nimittäin.

Tänä vuonna en aio uhrata voimavarojani (enkä kasvimaan palstatilaa) pinaatin kasvatukselle.
Samaan käyttötarkoitukseen - tai paljon monipuolisempaankin - soveltuu nokkonen. Onneksi (?)  sitä kasvaa joka paikassa, ihan riesaksikin asti, ilman, että itse tarvitsee laittaa tikkua ristiin.

Viime kesänä kesäkurpitsan ja tomaatin taimet tykkäsivät hyvää nokkosvedestä (eli lemuliemestä - tuoksu on... aromaattisen voimakas). Saatuaan ryypyt lemulientä, hentoiset taimet vahvistuivat, sekä lehtien vihreä väri syveni. 

Nokkosveden valmistaminen on helppoa:

Ämpärillinen nokkosta, päälle vettä - sitten muhitetaan parisen viikkoa. Hajusta sen tunnistaa, kun soppa on valmista ;) Tätä seosta laimennetaan kasteluveteen (1:10) ja seos on valmista käyettäväksi. Seosta voi käyttää myös luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa, samaan tapaan kuin mäntysuopaliuosta. Lannoite sopii mainiosti käytettäväksi typpipitoisessa maassa viihtyville. Tomaatit, kurpitsat ja lehtikaalit. Ja tietenkin kesäkukille, jotka tykkäävät typestä. 

Lantavesi ei kuitenkaan ole se syy, jonka vuoksi jätän tänä vuonna pinaatin kasvatuksen pois. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan ruoanlaitossa. Viime kesänä tein viherlättyjä nokkosesta, ja tänä vuonna ajattelin kerätä niitä ihan kuivattavaksi asti - sitä voi talven aikana murentaa teehen tai vaikka vihersmoothieen. Nokkonen sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja (esim. rautaa, kaliumia, magnesiumia ja fosforia). Minusta on kamalan hassua, että toiselta puolen maailmaa tilaillaan mitä kummallisempia superfoodeja, kun oma takapiha on niitä pullollaan poimittavaksi, ilmaiseksi (sanoo hän, jolle tuli tänään iHerbin tilaus, "puhdasta c-vitamiinijauhetta"). Mutta kuitenkin. Nokkosta poimimaan, hus! 


Sattuipa joskus silmiini, että kuivattua nokkosta myydään aivan järkyttävään hintaan eri terveyskaupoissa. Nokkosta kerätessä ruoanlaittoa varten, kerätään nokkoset puhtailta paikoilta (lannoitekäyttöön käy mistä vaan), ei siis kompostien tai eläinsuojien yhteydestä - siellä kasvaneissa nokkosissa voi olla haitallisia määriä nitraatteja. 

Nokkosta voidaan käyttää myös kauneudenhoidossa. Päähän tehtävästä nokkoshauteesta olen lukenut saatavan apua erilaisiin päänahan ongelmiin, kuten hilseeseen ja jopa kaljuuntumiseen.  

Olisi kiva kuulla teidän kokemuksista nokkosen käytöstä? Mihin te käytätte nokkosta?



15 kommenttia:

  1. Nokkonen on kyllä varsinainen superrikkaruoho! Ite kuivasin sitä viime kesänä mukamas kamalastipaljon, mutta nehän loppui kuitenkin jo ennen syksyä. Sitten kuivasin vielä vanhoja kasveja talven varalle ajatuksella että edes sitten niitä riittää, mutta nekin loppui jo pitkälti ennen joulua... Nokkostahan voi tunkea lähes joka ruokaan, kaikenlaisiin soppiin, laatikoihin, kastikkeisiin mausteeksi, leipätaikinoihin jne. Myöskin kannattaa kerätä siemeniä sitten kun ovat kypsiä, niitä laitan myslin ja jugurtin sekaan ja pitsan päälle, nam!

    VastaaPoista
  2. Nokkonen on todellinen ihmerohto, ja vieläpä hyvänmakuinen! Vinkaamasi siementen talteenoton, laitan korvan taakse, kuulostaa hyvältä! Täytyykin kerätä nokkosta reilusti talven varalle, että ei pääse loppumaan.

    VastaaPoista
  3. Just näin, se kannattaa kerätä talteen. Hyvä muistutus itsellekin! Nokkosletut on tooosi hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Täytyy itsekin laajentaa tuota "rikkaruohojen" hyödyntämistä ruoanlaitossa, mutta pukkaa tämä kevät/alkukesä aina olevan niin kamalan kiiresitä, että ei muka ehdi.

      Poista
  4. Nokkosta löytyy runsain mitoin meiltäkin :) Muusin sekaan olen nokkosta laittanut ja hyvää on!

    VastaaPoista
  5. Täällä on nokkonen levinnyt niin kovasti, että olen jopa ajatellut vähän vähentää sitä. Ei sen IHAN joka paikassa tarvitsisi kasvaa.

    Tätini joi nokkosteetä kuuriluontoisesti parin viikon ajan hiusten vahvistamiseksi, mutta joutui lopettamaan, kun ei enää saanut kynsiä poikki kynsisaksilla. Nekin olivat vahvistuneet samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin näppärä hyötykasvi kuin nokkonen onkin, voisi se vähän paremmin katsoa mihin itseään kylvää. :)

      Ja oho! Melkein pakko kokeilla itsekin ja katsoa mitä tapahtuu.

      Poista
  6. Meillä käytetään kesällä runsaasti suoraan pihasta nokkosta ja vuohenputkea. Helppoja kumpikin heittää lähes ruokaan kuin ruokaan. Nokkosta olen pakastanut pakastepinaatin tyyliin jääpalamuotteihin ja kuutiot kumonnut isompaan purkkiin. Täytyypi koittaa kuivausta viherjauheeksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenputkesta en ole tehnyt mitään, joten laitetaan sekin kokeiluun! :)

      Poista
  7. Nokkonen on tosiaan monipuolinen luonnon kasvi, jota olen itse ottanut talteen pakkaseen, mm. lettuihin käytettäväksi. Nokkostee voisi olla myös aika hyvä terveysjuoma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on sienikuivuri ja ajattelin, että sillä voisi olla näppärä kuivatella, säilyy sitten vitamiinitkin tallessa talven terveysjuomiin :)

      Poista
  8. Ihanko totta!!? Onko olemassa paikka jossa nokkonen ei kasva?! Meiltä saisi pistokkaita :D

    VastaaPoista
  9. Hei, sattumalta tänne piipahdin. Meillä nokkosta laitetaan sämpylätaikinaan :P ...joskus vielä lisää kaveriksi valkosipulijauhetta ...nam nam! Lasten suurta herkkua. Meillä juodaan myös nokkosteetä. Auttaa reumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun piipahdit :) Meillä ei juurikaan leipää leivota, johtuen gluteenittoman taikinan haasteellisuudesta. Haaveena on löytää täydellinen taikinaresepti, jotta leipien teko onnistuisi - kun sellainen toivottavasti joskus vielä löytyy, kokeilen ehdottomasti nokkosen lisäämistä taikinaan. :)

      Poista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe