2.8.2013

Pellavaa sen olla pitää!


Kuinka iloiseksi tulenkaan, kun saan vaihtaa sänkyyn joululahjaksi saadut, puhtaat pellavaiset petivaatteet. Arjen luksusta, jos mikä! Aivan paras materiaali.  Meidän pellavapussilakana+ tyynyliinat on H&M Home malliston, ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset, joka penninsä väärtti! Pellava tuntuu ihoa vasten kesäkuumilla mukavan viileältä, eikä hiosta lainkaan. Yläkuvan puuvillaiset printtityynyt (anopille kiitos!) sen sijaan on täältä, hauskat vanhoista valokuvista painetut nostalgia-tyynyliinat. 

Siitä se ajatus sitten lähti..Kuvailla ympäri huushollia omia pellaviaan! Rakenteita en sentään purkanut, vaikka seinän rakenteisiinkin meillä on tätä hengittävää loistomateriaalia käytetty.


Lisää pellavaa makkarissa. Pakollinen helmalakana myös H&M:sta. Pakollinen sen vuoksi, että ilman sitä sänky on karu näky järsittyinee runkoineen (+tursuilevine täytteineen). Torkkupeitto löytyi Ikeasta. Pellavasekoite-pimennysverhot ovat Ellokselta ja ovat pakolliset ainakin omien unieni kannalta kesäaikaan.  Vintage-yöpaita on second-handia Etelä-Ranskasta, aika vanha luulisin. Pellavan antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi (bakteerikammoisille tiedoksi!) pellavaa voi ihan hyvin käyttää käytettynä ostettuna petivaatteissa ja alusvaatteissa. Mikäli olet onnistunut saamaan kirjailtuja pellavaisia perintölakanoita kannattaa ne ehdottomasti säilyttää. Kauniita ovat ja kestävät äidiltä tyttärelle ja vielä tyttärentyttärentyttärillekin. Sopii paremmin kuin hyvin myös tällaiselle silitysrauta-allergikolle. Pellava sopii ollakin vähän "rytyssä". Meillä on kyllä vajassa iso hieno kivimankeli, jolla on enennmuinoin pellavat mankeloitu. 20 vetoa tavis-pellaville, ja 50 vetoa hienoille pellaville. Ehkä mä joku päivä sen vielä kunnostan ja mankeloin meidän pellavat sillä.
kylppärissä


vessassaMuuta en enää vessan käsipyyhkeinä käytä kuin pellavapyyhkeitä. Froteisia käsipyyheitä en käytä kuin kylpypyyheinä ja kasvopyyheinä kylppärissä, sen vuoksi että niillä on aikaa kuivahtaa ennen seuraavaa kuivaamiskertaa. Itse en voi sietää vessassa märkänä roikkuavia froteepyyhkeitä ja pellavakäsipyyhkeet on pelastus! Vaikka olisi paljonkin porukkaa kylässä (=paljon käsienpesijöitä) tuntuvat pellavapyyhkeet aina kuivilta ja raikkailta, toisin kuin froteepyyhkeet. Omat vanhat armeijan ylijäämäpyyheet ostin Savenmaalta klik!, muistaakseni euron kappalehintaan. Ei paha. Salusiineina vessassa roikkuu pellavaliinat. Taitavat olla oikeasti pöytäliinoja. Ei se niin tarkkaa oo! Think out of the box :)


Viime kesänä olimme lomailemassa Etelä-Ranskassa, ja mä hamstrasin sieltä kirppareilta pellavaa matkalaukut täyteen. Vanhimmat pellavat olivat 1800-luvulta, sen kuulemma erottaa yleensä siitä, että pellavalakanan keskellä menee sauma, eli toisin sanoen sitä on jatkettu. Aika kestävää matskua, vai mitä? Pellava oikeastaan vaan paranee käytössä. Ostin pahvilaatikollisen (n. 40 kpl) valkoisia kirjailtuja pellavalautasliinoja n. 20 € hintaan, aijjettä. mä haluan takas!! Ja isoja, painavia (todella paksuja) pellavalakanoita (?) siellä oli myynnissä aivan pilkkahintaan (ostin!). Voin kertoa, että kotimatka tullitarkastuksineen ei mennytkään aivan putkeen. Ensinnäkin meille naureskeltiin joka käänteessä, kuin näytimme matkalippuja ja tarkastajille selvisi, että olemme olleet lomailemassa vain muutaman päivän (oli vähän ylikuormaa). Toinen hassu juttu oli se, että mä yritin kantaa käsimatkatavarana vanhan valurautaisen alttaripeilin, jossa oli teräviä kulmia. Sitä jouduttiin setvimään lentoyhtiön johtoa myöten, onko se mahdollisesti teräaseeksi tulkittava ase. No oli se, mutta puhumalla saimme asian hoidettua niin, että pehmustettuamme peilin ympäriinsä kuplamuovilla niin, että se ei ollut enää vaaraa aiheuttava. Lähellä oli, että ei myöhästytty koko lennoilta. Mä sanoin T:lle, että mä en poistu täältä ilman tätä peiliä. Ja siellä se nyt on, vessassa.. tarina takanaan. :)

H&M:n torkkupeitto

Yläkerran aulassa/vierashuoneessa on pieni soppi, vaatekomerojen välissä. Mulla oli Ikeasta käyttämättömäksi jäänyt pellavakangas kaapissa, ja se oli kuin tehty tähän. Nyt se muistuttaa vähän junan makuuvaunua. Tarkkasilmäinen voi bongata, että kangasta ei ole vielä ommeltu.. inspiraatiota odotellessa. :)

Kivaa perjantaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe