15.7.2013

Kasvimaalta räjähtää. Taas.Apua. Mä olen muutaman päivän laiskotellut velvollisuuksistani kasvimaatani kohtaan. Se on viikonlopun aikana räjähtänyt.  Mulla into korvaa puuttuvan taidon. Kunnon kasvimaa on ollut haaveena jo pitkäänkin, ja täytyi se nyt heti ensimmäisenä kesänä täällä asuessa päästä toteuttamaan. Mä olin ehkä jonkin verran suuruudenhullu kasvimaan koon suhteen. Se on nimittäin iso. Isolla tarkoitan, että mä olen kyntänyt sen traktorilla! Rikkaruohojen kitkennässä turvaudun ainoastaan peukaloon ja etusormeen (ja muutamaan Fiskarsiin). En käytä mitään tuholaismyrkkyjä. Lannoitteena käytän nokkosvettä, joka taitaa olla parasta mahdollista lannoitetta, mikäli on uskomista että "hajussa kasvaa".


Mutta niin kuin tuo viereinen kuva havainnollistaa, täytyy päästä pikimmiten kitkemään.

On piilossa viidakon....
Tammenlehtisalaatti !

Porkkanoiden vieressä kasvaa aivan porkkanan varren kaltaisia rikkaruohoja. Miks?

Kukkiakin mä ajattelin pellon laidoille kaunistukseksi istuttaa "sinne tänne". Harmi vaan, että en enää löydä niitä istutettuja kukkia sieltä rikkaruohojen seasta. Auringonkukissa kuitenkin onnistuin, sillä ne kasvavat korkeammiksi, kuin pellon yksikään rikkaruoho. Lisäksi 2 tarhakehäkukkaa oli auringonkukkien vieressä puhjennut kukkaan.

Mutta onneksi perunakin kukkii! Kyllähän siinäkin ihan kaunis kukka on.
Siitä suurenhulluudesta vielä. Meidän kasvimaan viljelypinta-ala on n. 10 aaria. Siellä kasvaa mm. salaatteja, kaaleja, mangoldeja, retiisejä, herneitä, pinaattia, kesäkurpitsaa, perunaa, sipuleita, valkosipulia, purjoa, punajuurta, mustajuurta, lanttua, nauriita, porkkanoita, palsternakkaa. Lisäksi sisällä kasvavat yrtit ja tomaatit. Tomaatit vaan taitavat ottaa pitkän ajan, ennen kuin punastuvat?


Herneitä onkin paljon eri lajikkeita, ja sokeriherneet ovat kohtapuoliin valmiita. 
Näissä silpoydinherneissä on mahottoman nätit kukat!

kesäkurpitsa
auringonkukat
Sinkkiämpärissä kasvaa tomaatteja. Huomattavasti hitaampi lajike, kuin sisällä kasvava. Ulkona kasvava kukkii vasta nyt. 
punajuuri
kevätkylvöissä!
Mutta kyllähän tuo kasvimaa on hirveän palkitsevaa puuhaa. Näkee ihan oikeasti kasvun ihmeen! Ja se tunne olla edes joltain osin omavarainen, on aika hienoa. Tulevaisuudessa haluaisin kasvattaa omavaraisuutta vielä paljonkin, mutta vielä tänä kesänä saan riittävästi tyydytystä kasvimaasta.

Lounaaksi syöty hampurilainen ei kauheasti liity tuohon kasvimaahan (paitsi tuon salaatinlehden osalta) mutta olisihan se hienoa, jos kaikki tuossa hampurilaisessa olisi omavaraisesti hankittu. Ja traktorikuvan jälkeen sopii yksi hampurilaiskuva.

Kivaa alkanutta viikkoa! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe