15.2.2014

Siemenet mielessä


Pimeitä päiviä pidellyt, eikä ole huvittanut tarttua kameraan.

Onko oikeasti olemassa ihmisiä, jotka eivät vaihtaisi pois päivääkään elämästään? Omastani voisin pyyhiä koko viime viikon ja oikeastaan jopa kokonaisia kuukausia, hiiteen tai huitsin nevadaan, ei väliä. Eikä tulisi ikävä, ei. Ei mitään uutta auringon alla - jos joku miettii. Elämä vaan välillä on. 

Päätin kohentaa oloa miettimällä kasvimaan tulevaa kasvukautta. Pläräilin nettikaupassa siemeniä ja ostoskoriin päätyi jokunen uutuuskin. Viime kesästä viisastuneena en kylvä ihan niin hirveitä määriä salaatteja kuin viimeksi! Vaikka salaatteja syötiinkin (ja syötettiin vieraille asti) joka päivä, ei sellaista määrää yksi perhe saa mitenkään syödyksi! Jokunen uusi salaattilajike lähti kuitenkin tilaukseen - entisten hyväksi havaittujen lisäksi. Omat viimekesän salaattisuosikit ovat;

Jäävuorisalaatti 'Antarctica'
Keräsalaatti 'Arctic King'
Sidesalaatti 'Chartwell'
ja Tammenlehtisalaatti.


Lisäksi salaattipuolta edusti pinaatti (joita en enää laita, sillä pinaatin voi yhtä hyvin korvata nokkosella), Lehtimangoldit, kesäkurpitsat ja herneet. Lehtimangoldeja käytin jonkin verran, mutta en oikein keksinyt niille järkevää käyttötapaa. Toisaalta, olivat aika helppoja kasvattaa, joten taidan istuttaa vielä ensi kesänäkin. 
Lisäksi minulla oli kaalikokeiluja jotka eivät onnistuneet. Kurttukaali, keräkaali ja lehtikaali - mikään ei onnistunut. Nyt ajattelin keskittää voimavarani kaalien suhteen ainoastaan lehtikaaliin. Jos jollain teistä on pomminvarmoja vinkkejä saada lehtikaali menestymään, vaadin; kertokaa salaisuutenne? :) Onko mahdollista saada lehtikaali kasvamaan ilman esikasvatusta?
Kasvilavoilla kasvavat sitten yrtit ja rucola. Ja sangossa tomaatit. 

Tulevana kesänä haluan monipuolistaa salaattilajitelmaa ainakin seuraavilla;

Punasikuri
Bataviasalaatti
Härkäpapu
Talvikurpitsa
Jättikurpitsa
Endiivi

Juureksien (lähinnä punajuurten, palsternakkojen ja porkkanoiden) määrää täytyy kasvattaa reilusti, sillä en osannut laskea niin suurta hävikkiä hiirten varalle. Perunat loppuivat tammi-helmikuussa. Niitä oli kohtuullisesti, mutta määrää voi vielä lisätäkin. Sipuleita täytyy myös lisätä, ne loppuivat jo ennnen talvea. Lisäksi haluaisin viljellä myös pienen määrää kauraa, jotta saa talven varalle kauralyhteitä. 

Joitain kesäkukkasiemeniäkin olen jo tilannut. Taidan olla vaan liian kunnianhimoinen suunnitelmissani. 


Varsinkin Varjoliljojen, Kevätpikkusydänten ja Ukkolaukkojen  osalta, sillä ne vaativat useamman vuoden ennen kuin varttuvat kukaksi asti. Ajattelin kuitenkin kyhätä näille suurehkon taimikasvatuslavan johonkin sopivaan paikkaan ja unohtaa ne sinne muutamaksi vuodeksi. Höm.. Taidan arvata jo, miten se kokeilu päättyy. Siemenpussin hinta ei kuitenkaan mun taloutta kaada, vaikka kokeilu sitten mönkään menisikin. Ja jos taas kävisi niin, että kokeilu jostain syystä onnistuisikin, olisin superiloinen (todellakintodellakin).

Ja jos ei siementilauksien miettiminen vielä karkottanut pientä alavireisyyttä, niin sen tekee viimeistään tämä alkuperäisesti somalialainen kasarifunkbiisi. Tämän hetken the lemppari!
Johan alkaa jalka nykiä ja takamus ei meinaa tuolissa pysyä! Vai mitä? :D

"..Rytmi ravitsee mut,
savu herää henkiin
nautin ja vaivun syliin henkien.."


Maria Gasolina - Dooyo

10 kommenttia:

 1. Ihailtava suunnitelma. Tehän olette melkein täysin omavaraisia. Ihan huippua. Itselläni ei aika, energia ja osaaminenkaan riitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan aloittelijoita tässä kyllä vielä ollaan, mutta kiitos :) Viime kesänä olin täysin varma, että ainoastakaan mun kylvämästä siemenestä ei idä yksikään, mutta niin ne vaan yllättivät ja sato oli ensimmäiseksi kerraksi hyvä. Äärettömän palkitsevaa, kun pienestä siemenestä saa kasvamaan vaikkapa pienen kesäkurpitsan taimen joka sitten tuottaa parhaimmillaan 20 kesäkurpitsaa. Meillä oli ylitarjontaa viime kesänä kesäkurpitsoista, sillä mulla oli useampikin suurta satoa tuottava taimi - ja kesäkurpitsaa riitti, ihan kyllästymiseen saakka :D

   Poista
 2. Voi ihanuuksien ihanuus, tästä innostuneena kaivoin esille omat (joo niitä oli näämmä 5 kpl A4:sia..) kasvatussuunnitelmani. Miekki olen jonain synkkänä hetkenä ilakoinut suunnitelmilla oikein urakalla :))) Nuo sun salaatit on kaikki jees, itellä ehdoton suosikki on lisäksi aasialainen salaattisekoitus, jossa on kirpakoitakin juttuja.Mulla oli lehtimangoldin kanssa sama juttu, en ole vähääkään hyvä kokki joten ne jää tänä vuonna multa pois.

  Hei, minä olen lehtikaaliekspertti!!! Se on mun suosikkivihannes nro ! Ravintorikkain je helpoin vihannes ever. Minulla on jemmassa jossain jopa smoothie ym. ohjeita, etsin ja julkaisen täs joku päivä keväällä. Minulla on lehtikaali-tunnisteella vasta 1 kirjoitus, mutta lisää tulossa!! Olen onnistunut loistavasti aina, ja olen kasvattanutkin sitä.. no aina. Mä aina esikasvatan, edes lyhyesti. Sen jälkeen on tärkeää pitää harsoa päällä kirppojen ym. tuholaisten poissapitämiseksi, muuten koko lehtikaali voi kadota yhdessä päivässä. Harsoa pidän päällä niin pitkään kuin suinkin, mieluiten heinäkuulle saakka. Olen lannoittanut suht. reippaasti, ja lehtikaalini ovat aina herättäneet ihailua, se on samalla koristekasvi. Kasvihuoneessa siitä tulee hetkessä valtava. Tykkää lämmöstä mutta kylmääkin hyvin sietää.

  Ja blogini postaus 9.2 (tällä hetkellä uusin) sisältää elämää suurempia ongelmia. Sen luettuaan omat ongelmat kummasti kutistuu. Kiitos kivasta postauksesta, oho, tämähä innoitti oikein kommentoimaan :)))
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli viime kesänä aasialaista salaattisekoitusta, mutta en kitkiessä tiennyt, mikä on rikkaruoho ja mikä salaati :D

   Mahtavaa, olet onnistunut lehtikaalien kanssa! Taidan minäkin pelata seuraavana kasvukautena varman päälle ja esikasvattaa. Onneksi on vanha talo ja leveät ikkunanlaudat, niin mahtuu esikasvattelemaan. Minä tilasin nyt punaista lehtikaalia ja se menee vaikka kukkapenkissä, komeiden lehtiensä ansiosta. Oletko muuten laittanut lehtikaalit maahan vai lavalle?

   ps. Olipa tosiaan hyvä postaus sinulla! Tärkeä aihe <3

   Poista
 3. Aina välillä se elämä on..:(
  Mutta kyllä se siitä taas lähtee...:)) Valtavat suunnitelmat sinulle jo onkin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tästä lähtee taas! Tänään ulkona tuli niin keväinen olo - putoilevista lumihiutaleista huolimatta. Linnut laulelivat ja räystäistä lorisi vesi. Kevä on ihan kohta <3

   Poista
 4. Sulla on mahtavat viljelysuunnitelmat! Itse olen yleensä viime hetken paniikissa ostanut marketista niitä siemeniä mitä eteen on sattunut, mutta tänä vuonna voisi kyllä vähän suunnitella etukäteen. Viime vuonna kasvatin ekaa kertaa lehtikaalia (ilman esikasvatusta), ja vaikka tuholaisetkin niitä pääsivät mutustamaan, niistä kasvoi tosi komeita yksilöitä ja syötävää riitti. Mangoldi oli superhelppoa kasvattaa ja sitä löytyy edelleen pakastimsesta, mistä lisäilen sitä pikkuhiljaa ruokiin. Tulispa jo viljelykausi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan listoja! :) Jotenkin tämä sydäntalvi menee tässä kivuttomammin kesää suunnittellessa. Viikonloppuna ajattelin upottaa sormet multaan ja laittaa ensimmäiset siemenet itämään.

   Lehtikaalin kai pitäisi olla suht. helppo kaalilajike kasvattaa, mutta itse en siinä vaan onnistunut. Nyt panostan ja esikasvatan lehtikaalit ja vielä peittelen harsolla. Pakko onnistua! :)

   Poista
 5. Me yritimme kaaleja kasvattaa lähes kymmenen vuotta, mutta eipä siitä mitään tullut. Jos eivät syöneet alkukesästä kirpat, niin sitten söivät etanat. Myrkyttää emme halunneet. Ja jos yksikin kirppa pääsee harson alle (tai ehkä kaksi...) niin sielläpä niillä maailman mainioin ja turvallisin lisääntymispaikka! Ja niitähän nyt aina sinne meni, kun sentään piti kitkeäkin alkukesästä taajaan. Jos sitten taas et kitkenyt, niin sitten ne taimet tukehtivat rikkakasveihin. Ja sit siinä vaiheessa, kun ehkä saimme pari reikäistä kaalia riittävän suuriksi, niitä sai torilta halvemmalla kuin ostamamme siemenet... Emme enää edes yritä. Mut porkkanat, sipulit, punajuuret, kesäkurpitsa, kurkku (avomaa- ja kasvihuone) ja peruna ja pavut ovat helppoja. Herneetkin olisivat, mutta niissä tuppaa olemaan se vika, että niitä tulee yhtenä ryöpsähdyksenä niin kamalan paljon, ettei mitään määrää enkä ole keksinyt järjellistä säilöntäkeinoa. Ja ne pitäisi poimia just oikeaan aikaan, että pysyvät makoisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, 10 vuotta lehtikaalinkasvatusta kirvoille syö miestä! Minä olisin heittänyt hanskat tiskiin jo monta vuotta aiemmin :) Myrkkyä en minäkään - nokkosvettä kummempaa - halua käyttää. Jos ei onnistu niin ei onnistu. Täytyy sitten vaan jatkaa elämää ilman oman maan kaaleja, vaikka koville ottaisi! :D

   Mulla oli viime kesänä ihan ylimitoitettua herneenkasvatusta. Vaikka suuri herneaddikti olenkin, ei sellaisia määriä kukaan hullu olisi syönyt. Mutta nyt tilasin eri aikaan satoa tuottavia lajikkeita ja saan herkutella pidempään. Viime kesän herneitä säilöin pakkaseen kevyesti ryöpättyinä. En ole vaan muistanut käyttää niitä - hyvä kun tuli puheeksi :)

   Poista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe