25.2.2014

Varmat kevään merkit?

Mikä vuodenaika tää nyt on? Voiko kevät alkaa jo helmikuussa?
Sisäinen vuodenaikakelloni on sekaisin. Ruokakaupassa käydessäni huomaan jumittavani kynsilakkaosastolla  keväisiä korallivärejä ihailemassa.

Toinen varma kevään merkki on muurahaiset housuissa. Siis ihan vertauskuvallisesti vaan. 
En oikein tiedä, mitä nyt kuuluisi tehdä. Helmikuussahan normaalisti nautitaan kirpeistä pakkaspäivistä laduilla ja pulkkamäessä. Säiden puolesta nyt voisi olla huhtikuu. Mä olen pihalla kuin pikkulintu!

Niinpä olen haahuillut, suunnitellut ja hermoillut kevätkylvöjä. Pelkään, että jotain tärkeää jää esikasvattamatta ja sitten kituutamme ilman ruokaa koko kesän, koska unohdin esikasvattaa siemenet. Hullua! Ottaa nyt hirveät paineet harrasteviljelystä! Eihän nyt vielä ole edes  mikään kiire. Olen kylvänyt nyt vasta tomaatit ja vähän yrttejä. Mua ärsytti suunnattomasti se, että viime keväänä siemenestä kasvattamani laventeli kuoli talvella, koska unohdin kastella sitä. Elättelen vielä toiveita ja koetan sinnikkäästi herätellä sitä henkiin kastelemalla sitä edelleen. Ehkä on syytä jo luovuttaa ja heittää hyvästit.
laventelin jäänteet
Harmittaa, koska laventeli ei vielä viime kesänä ehtinyt kukkaan. Mutta ei se mitään, uudet siemenet on kylvetty ja nyt vaan odotellaan - pitkään, niin kuin laventelin kanssa harmittavasti joutuu.


Pihamaallamme näyttää hirvittävän ankealta. Piha on yhtä mutavelliä.


Miten ihmeestä tästä muka taiotaan viihtyisä puutarha? Olen yrittänyt tavata puutarhakirjoja, mutta en osaa soveltaa kirjan oppeja meidän pihaan. Nurmikonsiemeniä pitäisi ainakin istuttaa heti alkukeväästä, mutta kun en ole ihan varma haluanko kovin paljon lisää ajettavaa nurmikkoa. Mitä sitten tilalle? Mitä tuohon mutavellin tilalle, jos ei nurmikkoa? Välillä tekis mieli asfaltoida koko piha. Eipähän tarvis kärsiä mutavellistä!
Tähän meidän etupihalle ei mitään kovin ihmeellisiä kukkaistutuksia voi edes haaveilla, sillä aidattu etupiha toimii samalla tarhana meidän hyperaktiiviselle bordercollielle joka kaivaa kaiken maasta ylös. Koristepensaat ja -puut voisi tulla kyseeseen. Kukkaistutukset täytyy sitten tehdä tienpuoleiselle pihalle, jossa saavat kasvaa rauhassa meidän Martalta.


Tänään mietin  myös vakavissani, että alkaisinko maalaamaan aitaa. Aita valmistui viime syksyksi ja en ehtinyt sitä silloin muilta kiireiltä maalaamaan. Tässä olisi nyt ihan sopivaa aikaa, jotta kaikki hommat ei jäisi kesään. Aitaan tulee okranvärinen keittomaali, joten sikälikään ilmojen kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana. 

Eilen pääsin kuitenkin lempihommani pariin eli kivien kuskailuun. Traktorilla toimme muutaman etukuormallisen kiviä pihaan ja niillä olen rajaillut pihaamme sieltä täältä. Täydellistä aivojen nollausta. Oikein ollut ikävä tuollaista fyysistä rehkimistä - vastapainona talven laiskottelulle. Täytyisi vielä itse opetella traktorin ajamista ja etukuormaajan käyttöä, niin saisin hakea kivikuormat ihan itse. Listalla olisi monta muutakin asiaa, jotka olisi hyvä opetella, että ei tarvitsisi aina olla pyytämässä miestä auttamaan. Kuten vaikka moottorisahan käyttäminen. Olen käyttänyt sitä härveliä kerran, ja se oli ihan hirvittävää.  

Kauhea tekemisen vimma on ja sehän on ihan varma kevään merkki, väitti kalenteri mitä hyvänsä. 

Kuistillakin olisi yksi seinä maalattavana, sillä olen nyt varmistunut että tuo yksi seinä vanhaa harmaantunutta lautaa ei toimi yksinään, vaikka kaunis väriltään onkin.  

Ehdin jo pukemaan maalivaatteet päälle ja suojaamaan lattian sanomalehdillä, kunnes huomasin että ei meiltä löytynytkään tarvittavaa maalia. Pöh. Huomenna kurvaamme maalikauppaan ja uusi yritys. 


ps. Arvatkaa mikä on kolmas kevään merkki? 

Martan juoksu ja mielenterveytensä ihan kohta menettävä Otto (leikaamaton tiibetinterrieri)! Olen varma, että sen sydän ei kestä juoksun loppuun saakka ilman slaagia. Otto ei syö, ei nuku - ulvoo ja hohottaa vaan taukoamatta. Kuinka rasittavaa!
Viime yönä Otto herätti koko talon lemmenhuuruisella serenadillaan klo 03.00. Ja huusi kuin syötävä, kun mies nousi kiskomaan sitä Martan häkiltä poispäin. 


Kevättä ilmassa siis tässä itse kullakin. :)


12 kommenttia:

 1. Tässä oli niin paljon asiaa, etten edes enää muista mitä kaikkee, mut näihin kahteen kommentti:

  Minä oon haaveillut ihan vaan sellaisesta hiekka- tai soraetupihasta, leikattava ruoho viimeisenä listalla. Briteillä on hirmu kivoja hiekkapihoja ruukkuistutuksineen, siihen sitten muutama pieni koristepuu talon ympärille. Tuossa meidän etupihalla pitää pystyä pyörittelemään traktoria peräkärryineen, hiekka-/sorapohja kävis siihen ja olis silti kiva.

  Traktorilla ajo ja etukuormaimen käyttö on ihan superhelppoa, meillä ei edes ole omaa traktoria ja silti osaisin tehdä tuollaista hommaa muutaman kerran perusteella. Ei muuta kuin opettelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluaisin kans tuohon aidatulle pihalle hiekkapolkuja, mutta myös paljon istutuksiakin, niin että koko piha ei aukeaisi yhdellä silmäyksellä - sellainen puistomainen? Mutta kuinka helkkarissa sellainen tehdään?

   Traktorilla ajan kyllä niin, että mies vahtii ;D Mutta, että uskaltaisin sen itse hakea riiheltä ja tehdä sillä jotain, niin.. - vaatii vielä harjoitusta. Etukuormaimen käyttö täytyy ehdottomasti myös opetella!

   Poista
 2. Eilen vielä meidänkin pihalla oli tuollainen "uima-allas", mutta tämän päivän aikana on kuivunut!
  Kuusamassa huomasin jo isot lehden alut...siis helminuussa.
  Olen huomannut, myös tuon kesää enteilevän jutun...juoksun....onneksi Niilo sentään sisällä on rauhallinen, mutta lenkillä mennään niin, ettei mami meinaa perässä pysyä...ja kuono koko ajan maassa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuo meidänkin lammikko kuivahtaisi kohta pois. Luulen, että meillä on jo juoksut loppusuoralla, mutta otto se vaan edelleen hohottaa ja pitää yöllisiä konserttejaan. Toivottavasti ei enää pitkään! :)

   Poista
 3. AAaaah mä niiiin tiedän. Aloin jo miettimään paljonko ehtisi pihalla tehdä töiden jälkeen, jos vaikka otsalampun valossa vähän aloittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ressiä pukkaa siis sielläkin! No mutta, kauaa ei enää tarvitse otsalampun valossa huhkia, kohta meillä on taas valoisat illat ja voi valon puolesta myllätä ulkona vaikka yöhön saakka :)

   Poista
 4. Voih, tunnen tuskan, kun piha on mutavellillä. Nimim. entinen maalaistalon tyttö. Se aika on aina ihan kammottavaa. Mudan haju kun tulee myös sisälle.

  Mutta joka tapauksessa kuvat ovat kauniita. Siellä hommaa piisaa! Tsemppiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään hajua en ole huomannut, mutta kolmen koiran kuratassut jurppii :) kyllä se toivottavasti tuosta pian kuivahtaa. Elän toivossa, että kesän aikana saamme pihan parempaan kuosiin ja vältytään syksyllä samalta kurarumbalta!

   Poista
 5. Kevät! Jes :)

  Toi ovi on ihan täydellisen värinen. Mulla on hirveä hinku päästä Tyynelään kylpyhuoneen ovea ja eteisen lattiaa. Pari päivää vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalaustako suunnittelit? Pari päivää menee hujauksessa! Mä ostin tänään maalipurkin kuistin seinää varten. Josko vaikka viikonloppuna, jonain iltana iskisi inspis uudelleen :)

   Poista
  2. Joo :D Verbi jäi matkan varrelle. Siis hirveä hinku päästä Tyynelään maalaamaan…

   Mullakin on jo maalit takakontissa :)

   Poista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe