7.2.2014

Suunnitelmia

Arvatkaahan missä olimme eilen? (Pakko myöntää; ehkä vähän vaikea..)
 Kunnantalolla maataloussihteerin luona. 
Arvatkaa mitä TEKEMÄSSÄ?
Lappuja täyttämässä!
Osaatteko arvata, mitä LAPPUJA?Kävimme ilmoittautumassa/rekisteröitymässä siipikarjatilalliseksi!

Kukko nimeltä Pilkku Kinnarps muuttaa meille keväällä rouvineen, heti kun säät sallii ulkotarhan rakentamisen. Kanalana toimii vanha leikkimökki, jonka ostin fb-kirppikseltä viime syksynä 20 €:lla. Mökissä riittää vielä vähän kunnostettavaa, mutta se on "yhden viikonlopun homma". Mökki täytyy eristää, mutta siihen meiltä löytyy rempasta ylijäämänä lähes kaikki tarvittavat matskut. Mökin "veranta" rakennetaan myös lämpimäksi ja näin kaakattajat saavat vähän lisää lämmintä tilaa. Ulkotarha tulee mökin yhteyteen.
Ja jotta kanalasta tulisi silmiähivelevän kaunis ja ympäristöönsä hyvin sulautuva, maalataan nykyinen mintunvihreä mökki tummanharmaaksi. Kattoon tulee ruohokatto, johon istutetaan siinä menestyviä kukkasia. Maksaruohoa, tai jotain kestävää niittykukkalajia (täytyy selvittää).

Vielä, mökki näyttää tältä:


Tuleva parvemme koostuu 4  kanasta ja yhdestä kukosta. (Ylläolevat kuvat liittyvät tapaukseen). Pilkku Kinnarps on kuulemma oikein hyväkäytöksinen kukko-herra. Rodultaan nämä ovat maatiaisia, Ilmajoenkantaa. Mitään muuta vaihtoehtoa en oikeastaan edes ajatellut vaihtoehdoksi, kuin perinteisiä maatiasrotuja.

Eikä siinä vielä kaikki. Emme ainoastaan rekisteröityneet siipikarjatilallisiksi, vaan...Rekisteröidyimme myös lammastilallisiksi!

Lampola saa palveltavakseen uusia lambeja keväällä. Kauan se on tuossa tyhjillään seuraavia asukkejaan joutunut odottelemaankin. Tilalla meitä ennen asuneella Aini-mummolla on ollut "aina" lampaita ja kanoja. Moni paikallinen muistaa, että täältä sai aina tuoreita kananmunia. Hauskaa, että nyt osaltamme pääsemme jatkamaan näitä perinteitä. Tulevan lammaslauman koko on 5-6 päkättäjää.

Ajattelen, että alkuperäisrotujen vaaliminen on tärkeää ja haluamme oman lauman olevan suomalaista alkuperäisrotua. Ensiksi ajattelin automaattisesti lampaiden roduksi Suomenlammasta, kunnes törmäsin uhanalaiseen Ahvenanmaanlampaaseen (alkuperäisrotu sekin).

Luonteeltaan affit ovat enemmän vuohimaisia; uteliaita ja ketteriä liikkumaan.  Laiduntajina ne soveltuvat hyvin maisemointiin, sillä ne suosivat monipuolista laidunta. Meillä on tässä tilallamme peltoalaa n. 3,5 ha. josta osa on niittyä, sinne ajattelin laittaa lampaat hommiin. Ajatuksena on myös käyttää lampaista saatava villa hyödyksi, jota ahvenanmaanlampaalla riittää! Villa on tällä rodulla tavallista pidempää ja rouheampaa.

Ajattelimme myös, että pääsemme nauttimaan lihaomavaraistaloudesta lampaiden avulla. Lampaanliha, jos mikä on eettistä! Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että lampaita sitten jossain vaiheessa karitsoidaan ja karitsat aikanaan teurastetaan.

Tästä kaikesta tuli mieleen aika ristiriitainen ajatus: ostamalla (uhanalaistenkin) alkuepräisrotueläinten lihaa, tuet samalla rodun elpymistä, mikä on tärkeää. Kasvissyönnillä näitä rotuja ei olisi ehkä koskaan pelastettu? Ja älkää ymmärtäkö väärin, en halua syyllistää ketään kasvissyöjää, kunhan vaan ristiriitaisin tuntein itsekin pohdiskelen ja tänne ajatuksiani kirjoittelen!

Meillä ei missään nimessä ole tarkoitusta lisätä omaa lihansyöntiämme, vaan ainaostaan syödä puhtaasti  parempaa, ja puhtaalla omallatunnolla.

Sitä kohti!

Mukavaa parjantaita!!36 kommenttia:

 1. Vau! Upeaa, onnea! Maltan tuskin odottaa eläinraporttejakin sitten! Voi että, miten hienoa. Teettänee paljon työtä, mutta so what! Eläimet ovat mitä mahtavinta terapiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaat varmaankin, kuinka innoissani olen! Eläinraportteja tulee ihan varmasti :)

   Poista
 2. Oi, ihania, ette varmasi tule katumaan :) ! Meiltä löytyy myös Ilmajoen kannan kotkottajia ja suomenlammas katras. Kevättä odotellessa siis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin kurkkaamassa heti teillä, ja voi mitä kaikkia ihanuuksia teillä onkaan! <3

   Poista
 3. Ihan älyttömän mahtavaaaa :) Oon kyllä jopa hippusen kade :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, maltan tuskin odottaa! Miten, olisiko teillä kesäkanoihin mahdollisuutta?

   Poista
 4. Jännittävää! Kerrothan paljon kuulumisia. Itsekin olin kuntaan yhteydessä tällä viikolla kun mietin kanoja. Ei mahdotonta, mutta tarvitsemme naapurien suostumuksen ja luulen ettei kukko tule kysymykseen. Meidän pitäisi myös jotenkin kitkeä riistavietti pois koirista. Luulen, että kanat eivät vielä ensi kesänä muuta meille, mutta ehkä sitä seuraavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulen taatusti kertomaan kuulumisia täälläkin, kyllästymiseen asti ;D Tulisi nyt jo kevät, että pääsisi taas tositoimiin! :)

   Nyt vaan naapurikierrokselle! Onko teillä kovin lähellä naapurit? Mitä jos vähän romantisoisitte sitä kukonlaulua naapureille - tai lupaisitte vähän kananmunia? ;D Hassua, että joitain häiritsee enemmän kukko ja sen äänet, vaikka paljon kovempaa/ärsyttävämpää ääntä lähtee vaikkapa mopoista. Tai lapsista. Tai teineistä.. mitä näitä nyt on.. ;D

   Poista
  2. Heh, juu meillä on yhtenä naapurina ala-aste-päiväkoti ja siitä vasta meteliä lähtee. Kukoissakin lienee persoonia, kaikki eivät ole niin äänekkäitä. Vanhempieni naapurissa oleva kukko kuului kesäaamuisin kyllä kilometrinkin päähän jos ikkunat olivat auki. Häiriintyviä naapureita on omien laskelmieni mukaan vain kaksi. Vanhempi pariskunta ja lapsiperhe, jota en ole tavannut. Ehkä tutustun ja alan kaveriksi ja sitten puhutaan kukkoasiaa.

   Poista
 5. Hei. Itsekin olen pohtinut tuota kanojen hankkimista. Onko siihen kauhean kovat säädökset vai riittääkö, että löytyy sopiva majapaikka linnuille? Ja entä mistäs niitä siivekkäitä ostetaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkiksi tuolta: http://www.kotkot.net/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=57
   kannattaa käydä lukemassa, mitä vaaditaan. Luvanvaraista homma ei sinänsä ole, mutta ilmoitus Eviraan vaaditaan, ennen kanojen ottamista. Myös Munanetin sivuilla kannattaa käydä lukaisemassa, sieltä löytää myös kasvattajia. Jos haluat, laita s-postia minulle, niin annan yhtestiedot josta meille tulee parvi. :)

   Poista
 6. Voi ihanuus...haluaisin, myös muutaman kanan ja lampaatkin oli ihan kivoja..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullut koskaan kenenkään moittineen kananpitoa, ainoastaan päinvastoin! Kesäkanoja on nykyään helppo lainata suoraan kasvattajilta, siten ei tarvitse huolehtia talvestakaan. Kannattaa laittaa mietintään! :)

   Poista
 7. Upeaa upeaa upeaa! Lambeihin meillä ei tila riitä, mutta toivottavasti mekin päästään joku päivä noita siipikarjankasvattajan papereita täyttämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntui muuten aika "mahtipontiselta" siellä kunnantalolla täytellä sellaisia lappusia muutamasta kanasesta ;D Että sitä ollaan kohta sitten "siipikarjatilallisia"..... :D En muista kuinka monta lappusta jouduin allekirjoittamaan, mutta MONTA. Talonpoikaisjärjellä ajateltuna, voisi kuvitella vähemmälläkin byrokratian määrällä selviävän hommasta.

   Poista
 8. Ihan mahtavaa, jään innolla seuraamaan molempien projektien etenemistä! Itse olen vähän leikitellyt ajatuksella kesäkanoista, mutta katsotaan nyt... Allekirjoitan ajatuksesi lihansyönnistä täysin ja just hiljattain googlasin tiloja, joilta saisi suoraan ostettua lampaan lihaa pakkaseen. Teurastamisen hetki voi olla kova paikka, mutta lohdullista ajatella, että se kaikki kuuluu elämän luonnolliseen kiertokulkuun. Toisin kuin ketjuruokamarketeista haettavat tehotuotantobroilerit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Just vähän aikaa sitten hauduteltiin yön yli karitsanpotkaa leivinuunissa, ja olihan se hyvää. Löysitkö muuten läheltä tilaa, josta voi ostaa suoraan tuottajalta lihaa? Kannatan ja arvostan kyllä suuresti tuota, että ostaa lihansa suoraan tuottajalta ja tukee siinä samalla pientuottajia!

   Poista
 9. Siistii! Mä haluaisin kans kanoja jo ensi kesäks, mut isäntä sanoo, ettei oteta yhtään ulkorakennusprojektia ennenkuin entiset on saatu valmiiks... Tuollaisesta leikkimökistä minäkin meinasin kanalan tehdä, pitää kuitenkin varmuuden vuoksi alkaa kyttäilemään. Katsos jos loppukesästä oliskin sellainen tilanne, että kaikki hommat olis tehty ja... varmaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä luulen, että mun myös pitää vähän joustaa omista kasvihuonesuunnitelmista.. Vaikka kokoajan sitä salaa suunnittelenkin. Mutta onhan se suunnittelukin aika ihanaa! Näissä vanhoissa taloissa se ei onneksi ihan helposti lopu. Kamala ajatushan se olisi jos KAIKKI olisi valmista. Mitä ihmettä sitä sitten keksisi? ;D

   Poista
 10. Nostan hattua teille -ja korkealle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vo kiitos! Mä olen jotenkin kauhean iloinen ajatuksesta, että tämä mahdollistaa elämisen jotenkin enemmän omien arvojen mukaisesti. Ei se mikään pikkujuttu ole. Mutta mehän siitä se suurin hyöty itse saadaan.

   Poista
 11. Jeeee! Onnea <3
  Ihan mahtava päätös. Kunnioitan suuresti.

  VastaaPoista
 12. Kylläpä kuulostaa hienolta! Ja miten hyvä ajatus jatkaa tilan perinteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotenkin ihan hassua olisi jättää tilat käyttämättä. Ja mikä parasta, enää ei tarvi murehtia ruohonleikkuuta! :D

   Poista
 13. Ihan mahtava juttu, onneksi olkoon! Melkein käy kateeksi ;) Onneksi meilläkin on suunnitelmissa sama, kunhan päästään isompaan taloon asustelemaan ja tilat eläimille on olemassa. Tosi mielenkiintoista kuulla sitten teiltä, miten eläinten pito sujuu. Me ollaan vähän pelätty itse, että työtä olisi toistaiseksi liikaa, ainakin lampaissa. Meillä kun on noita muita lemmikkejä aika paljon jo ja hyvä että ne saadaan ruokittua. Mutta kanoja haluaisin kyllä mahdollisimman pian, toivoisin niin, että olisi kananmunia aina omasta takaa.

  Täytyypä tutustua tuohon ahvenanmaan lammasrotuun! Maatiaiskanoista muuten tietääkseni sai ainakin jossain vaiheessa jopa maataloustukea EU:lta tai jotain, jos niitä oli väh 10 yksilöä! Kiva kun haluatte säilyttää perinteisiä rotuja =)

  Miten muuten Ylämaankarjalle kävi?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niistä toki oma hommansa on - vaikka valtavasti iloa tuovatkin. Luulen, että ainakin kerintöjen aikaan voi joskus toivoa olevansa lampaaton :) Mutta onneksi se on kuitenkin vaan kaksi kertaa vuodesssa. Ja saahan siitä palkkioksi villaa! Mä pidän peukkuja yhäällä, että tekin saatte omia kanasia pian!

   Haaveet ylämaankarjasta elää vielä vahvana, mutta aloitellaan ensin vähän pienemmillä :)

   Poista
 14. OHHO! Täällä on laitettu tuulemaan!
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
 15. Pakkohan se on oma lammaskoiransa työllistää! ;D Pääsee Marttakin toteuttamaan itseään - mitä ikinä se sitten onkaan. Kieltämättä hiukan jännittää! :)

  VastaaPoista
 16. Mahtavaa, mahtavaa, mahtavaa! Mä haluaisin myös juuri lampaita ja kanoja. Ei vaan taida ihan näin taajamassa onnistua. Onnea tilallisille!

  VastaaPoista
 17. Nyt oli pakko heti näpyttää itsensä lukijaksi! Blogissasi on NIIIIIIIN paljon asioita joista sitä ittekin haaveilee ja yksi haaveista on ne kanat (ensin pitäs vaan se talokin:D) mutta siis ihana blogi sinulla, aijaijai ihanaa kun tänne löysin!

  VastaaPoista
 18. Moikka! Löysin blogisi eilen kun googlettelin kesäkanojen ottamiseen liittyviä asioita! Aivan ihana on blogisi ja aion kyllä lukea tätä jatkossakin :) En ole vielä tätä pitemmälle postauksissasi päässyt, mutta kyselisin kuitenkin, että saitteko te leikkimökistänne kanoille myös talviasuttavan kodin? Mä muutan maalle ens kuussa ja oon vuosia haaveillut kanoista ja nyt aion sen toteuttaa! Mulla ei ole siellä mitään ulkorakennuksia, mutta vanhaa leikkimökkiä olen minäkin ajatellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, no kiva että löysit =)

   Joo, meillä leikkimökki eristettiin talviasuttavaksi. Suosittelen tekemään hyvät eristykset talvea varten. Kestopehkua ei saa niin muhkeaa talvea varten (korkeus tulee vastaan), että se pelkästään riittäisi lämmittämään, lisäksi tarvitaan vielä lämpölamppuja. Maatiaiskanat pärjäävät muutenkin vähän viileämmässä kanalassa.

   Vanhalla leikkimökki ajaa ihan hyvin asiansa, mutta itse haaveilen jo vähän isommasta tilasta (ja parvesta)! :) Eli jos yhtään nikkarointitaitoja löytyy, niin suosittelen tekemään heti kerralla hiukan isomman! ;)

   Poista
  2. ja hei; onneksi olkoon maalle muuton johdosta! :)

   Poista
 19. Kiitos :) Mä kokeilen aluks ens kesän ja katotaan sitten miten jatkossa käy :P voi olla että koukkuun jään ja laitan homman isolleen :D Mä oon allerginen kaikille mahdollisille karvaisille eläimille, kanojen kanssa en oo noin läheisesti ollut aiemmin tekemisissä. Saa nähdä miten käy, mutta pakko on ainakin kokeilla.

  VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe