23.7.2013

Vadelma ja valkoherukka ne yhteen sopii
Se on kuulkaa tämä sadonkorjuuaika katalaa aikaa selkävammaiselle. Mun selkä reistailee aina tähän aikaan vuodesta, kun kaiken maailman herkut metsissä ja puskissa odottaa poimijaansa. Enhän mä tokikaan niitä sinne metsiin ja puskiin jätä, sinne vaan on kertakaikkiaan päästävä. Selkää taas ehtii lepyttelemään koko loppuvuoden.

Tänään oli vuorossa vadelmat.  Meillä kasvaa isot villivadelmapuskat kasvimaan vieressä, ja kylläpä sitä satoa onkin! Osa oli vielä hiukan raakoja, joten tätä harrastusta on luvassa vielä toviksi. Meillä kasvaa tässä pihassa yksi valkoherukkapensas ja me Martan kanssa poimimme niitä yhdessä. Martta on siinä mielessä huonoa seuraa marjojen poiminnassa, että ei jaksaisi itse noukkia omia marjojaan vaan tulee mieluusti hakemaan ne suoraan kiposta. Martan suurinta herkkua tuntuu olevan lakat (suomuuraimet), mutta kaikki menee, niin kuin alla olevasta kuvasta näkyy.
 Saadusta sadosta tekaisin vadelmamuffinseja ja vadelma-herukkamehua. Mehun ohjeen ajattelin jakaa, kun oli omasta mielestä niin kivan kesäistä ja raikasta. Tässä:


Vadelma-herukkamehu

n. 3 litraa marjoja (mulla oli 1 osa herukoita ja 2 osaa vadelmia)
1,5 l vettä
sokeria n. 300 g / valmis mehulitra
ripaus inkivääriä, 1 vaniljatanko ja itse laitoin vielä mintunlehtiä1. kiehauta vesi kattilassa
2. lisää marjat ja vaniljatanko + inkivääri ja mintunlehdet
3. keittele tovi (n. 10 min.)
4. siivilöi mehu puhtaaseen kattilaan ja kiehauta. Kaavi vaahto pois. (mulla kävi tässä ihan luontainen poistuma vaahdon osalta, kun koko mehu kiehu yli - tarkkana siis! :) )
5. lisää sokeri
6. pullota mehu puhdistettuihin pulloihin (itse keitin vettä ja kaadoin kuuman veden pulloihin ennen pullotusta)

Mulla tuli mehua vajaa 2 pullollista. Valmista mehua tulee kun laittaa n. 1 osan mehua ja 2 osaa vettä, tai vichyä. 


2 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Mä olen valitettavan laiska säilöntäpuuhiin, mutta marjoja kyllä kerään ja laitan pakastimeen. Meidän kaupunkitontti rajautuu pieneen metsikköön, jonka laidalla kasvaa villivadelmia. Niitä olen poiminut joka vuosi, kun kerta ovat ihan nurkilla. On kiva syödä pakkasesta raikkaita marjoja talvellakin :)

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Mäkin tykkään yleisesti enemmän säilöä marjat ihan marjoina, hillojen sijasta. Paitsi nyt, kun meillä olisi kaksi maakellaria, niin ehkä täytyy kunnostautua muidenkin säilöntätapojen käytössä ja ruveta tehtailemaan mehuja, pikkelsejä, hilloja ym.

    Ai kauhee, tässähän alkaa pukkaamaan ressiä saada kellari täyteen! ;)

    VastaaPoista


Jokainen kommentti on suuri ilon aihe